Ukrajinský radikál Jaroš organizuje na východě země domobranu

24.04.2014 15:55

Vůdce ukrajinských pravicových radikálů Dmytro Jaroš organizuje na východě Ukrajiny „speciální prapor Donbas", který má dbát na veřejný pořádek a čelit aktivitám proruských separatistů. Jaroš to oznámil na tiskové konferenci v Dněpropetrovsku. Oddíl má mít kolem 800 mužů.

Ukrajinský radikál Jaroš organizuje na východě země domobranu
Foto: Alexandr Sarnavský
Popisek: Město Malinovka na Ukrajině

Získávání dobrovolníků pro nově vytvářenou údernou jednotku se podle šéfa Pravého sektoru děje se souhlasem ukrajinského ministerstva vnitra a tajné služby SBU. „Chceme bezpečnostním složkám pomáhat, s žádostmi udělat na východě pořádek se na nás obrací stále víc lidí," řekl Jaroš novinářům.

Podle ukrajinských médií se má „prapor Donbas" stát součástí dobrovolnické jednotky zvané Dněpr, jejíž vytvoření počátkem dubna oznámil ministr vnitra Arsen Avakov. Ministerstvo do ní zařazuje mladé muže ve věku do 45 let, kteří prošli základní vojenskou službou. Dněpr má být podle Avakova „odpovědí diverzantům, neoznačeným ozbrojencům a jiným banditům, jejíchž úkolem je ohrožovat celistvost Ukrajiny".

Aktivity Pravého sektoru na východě země označují prorusky orientované organizace za jeden z důvodů své nespokojenosti s kyjevskou vládou. Mnozí vůdci proruských radikálů se s odvoláním na hrozbu pravicového extremismu obracejí do Moskvy s žádostí o pomoc.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Sestřelené letadlo nad Ukrajinou: Převrat ve vyšetřování? Možná se dočkáme velkého výbuchu. Doslova

12:24 Sestřelené letadlo nad Ukrajinou: Převrat ve vyšetřování? Možná se dočkáme velkého výbuchu. Doslova

Ruský koncern Almaz–Antej v úterý 2. června seznámil ruskou i světovou veřejnost s výsledky svého v…