Zaorálek hodnotí výrok Merkelové: Jen upouští páru z hrnce

21.10.2010 19:43

Přestože dominantní událostí uplynulého víkendu se staly volby, nebyla to jediná akce, která ovlivnila politické dění. Tou druhou je možná nenápadný, ale o to více citovaný výrok německé kancléřky Angely Merkelové. Ta v sobotu na postupimské konferenci prohlásila, že multikulturalismus selhal.

Zaorálek hodnotí výrok Merkelové: Jen upouští páru z hrnce

Německo patří k výrazným hráčům na poli EU téměř ve všech oblastech a velká část zemí se dokáže německým stanoviskům přizpůsobit nebo je dokonce zcela akceptovat. Jaké budou dopady "selhání multi-kulti" pro Českou republiku. Co všechno může tento zprvu nevýrazný proslov rozhýbat?

"Použití multikulturalismu selhalo, absolutně selhalo," prohlásila Merkelová na setkání mladých křesťanských demokratů (CDU/CSU) v Postupimi. Podle ní je absolutně zásadní, aby se každý přistěhovalec naučil plynule německy. "Bez schopnosti mluvit plynně německy nemůže v Německu integrace fungovat," pronesla kancléřka.

Zabouchnout dveře EU nejde

"Kancléřka Mekrelová jen upouští páru z přehřátého hrnce. Je to rovněž reakce na vysokou nezaměstnanost, s jakou se Německo potýká a ona se tímto gestem snaží chránit domácí trh a pracovní místa," komentuje tvrzení Merkelové stínový ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD). Výrok o selhání vyvolá podle Zaorálka diskusi na dvou rovinách - teoretické a politické. Na obou se však bude hledat kompromis, jak se vypořádat se současnou situací. "Musí se najít optimální řešení na nastavení soužití, nelze jen zabouchnout dveře EU před Muslimy, to by vyvolalo ještě ostřejší reakci od těch, kteří tu již žijí," dodává Zaorálek.

Možné dopady na ČR

Přestože ČR není nárazníkovou ani cílovou zemí muslimských migrantů, jelikož je zcela obklopena hranicemi EU, nedá se reakce vyloučit. "Nedivil bych se, kdyby ministerstvo vnitra přišlo s nějakou změnou v oblasti azylového zákona v rámci evropského sbližování zákonů," uvedl Zaorálek.

Podle europoslance Hynka Fajmona zde ale situace nevyžaduje okamžitou reakci vlády. "Zahájí se nová diskuse. Pokud něco takového pronesla německá kancléřka, tak to dopad rozhodně mít bude. Navíc se nedávno přidal francouzský prezident Sarkozy s romskou problematikou, a to se násobí," sdělil redakci Fajmon.

České ministerstvo vnitra sází na úspěch dostatečné integrace, která se Německu nepovedla  "Nejsme v situaci, v jaké se nachází Německo a díky důstojné pozornosti, která je tomuto problému v ČR věnována (od roku 1999), se snad do podobné situace ani nedostaneme." uklidňuje tiskový mluvčí  ministerstva vnitra Vladimír Řepka.

Pomalá diplomacie

"V prvé řadě to bude mít dopad na azylovou politiku Německa. Merkelová má pravdu, multikulturalismus selhal. Česká diplomacie nepodléhá evropským trendům a nečekám v tomto ohledu pohotovou reakci," sdělil redakci stínový ministr zahraničí za KSČM Miloslav Ransdorf. Ten dále konstatuje, že Německo přišlo o pozici lídra světového obchodu a chybí mu na 400.000 kvalifikovaných pracovníků a musí situaci řešit "Vemte jen jakou diskuzi vyvolala kniha německého bankéře Sarazzina, který o problémech Němců s přistěhovalci píše. Je to bestseller, už se prodalo na 800.000 výtisků," dodal Ransdorf.


Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: koz

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Sestřelené letadlo nad Ukrajinou: Převrat ve vyšetřování? Možná se dočkáme velkého výbuchu. Doslova

12:24 Sestřelené letadlo nad Ukrajinou: Převrat ve vyšetřování? Možná se dočkáme velkého výbuchu. Doslova

Ruský koncern Almaz–Antej v úterý 2. června seznámil ruskou i světovou veřejnost s výsledky svého v…