Brutální masakr v Paříži, útočníci křičeli ,,Allahu Akbar". Novinář: To se muselo stát. Teď se musí přitvrdit

07.01.2015 14:21

(UVNITŔ VIDEO) Martine Fabrice Plichta je dopisovatelem francouzského listu Le Monde, žije však více v Praze. To, co se stalo dnes ve Francii, kdy byla vyvražděna redakce satirického magazínu Charlie Hebdo, podle něj mohlo však nastat již několikrát v minulosti. Naštěstí se tomu až dodneška dařilo zabraňovat. Tentokrát nikoli. Přitom situace mezi muslimy a Francouzi je napjatá již delší čas. Podle BBC útočníci při masakru křičeli ,,Allahu Akbar".

Brutální masakr v Paříži, útočníci křičeli ,,Allahu Akbar". Novinář: To se muselo stát. Teď se musí přitvrdit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Fabrice Martin Plichta, francouzský novinář působící v Praze

Jak uvedly agenturní zprávy, tři muži ozbrojení útočnými puškami a granátometem napadli ve středu v Paříži redakci uvedeného satirického magazínu. Po jejich útoku francouzské úřady potvrdily dvanáct mrtvých. Zraněných je celkem devět, čtyři z nich jsou v kritickém stavu. Zatím jsou útočníci na útěku, i proto byl v Paříži vyhlášen nejvyšší bezpečnostní stupeň. Prezident François Hollande útok odsoudil jako teroristický čin.

VIDEO Z BUDOVY, KDE SE VŠE ODEHRÁVALO

  

Zdroj: YOUTUBE

Uvedl však, že se bezpečnostním složkám v uplynulých týdnech podařilo odhalit hned několik teroristických spiknutí. „Budeme s těmito hrozbami bojovat a útočníky potrestáme,” prohlásil v dnešních vyjádřeních pro média. To, že bylo naplánováno několik podobných činů, připomíná i francouzský novinář Fabrice Martin Plichta.

„Odpověď na to, co se stalo, bude muset být tvrdá, skutečně represivní. Zároveň by měla působit jako prevence. Bohužel to, co se přihodilo, se mohlo stát již několikrát v minulosti, kdy podobné pokusy byly zaznamenány. Naštěstí se tomu dosud vždy podařilo zabránit,“ řekl v reakci na čin francouzský novinář Plichta. Na otázku, zda podle prvního názoru nemohlo tentokrát dojít třeba k chybě místních zpravodajských služeb, poněvadž se atentátníci museli mezi sebou nějak domlouvat, však Plichta odpověděl, že se domnívá, že nikoli.

O selhání zpravodajských služeb jít nemuselo

„Víte, opravdu je zatím známo jen málo faktů, ovšem pokud se potřebují na něčem domluvit dva, tři lidé, nemusí k tomu používat telefon nebo nějakou jinou elektronickou komunikaci – mohou se domluvit osobně někde v autě. Tomu se zcela zabránit nedá,“ řekl ParlamentnímListům.cz francouzský novinář.

I proto ho nepřekvapil prý ani fakt, s čím – tedy s jakými zbraněmi – k útoku došlo. I když šlo o zbraně poměrně nepřehlédnutelné. „Pokud někam k místu činu přijeli autem co nejblíže, mohl to být okamžik. Když se k tomu přičte fakt, že ty zbraně není těžké například v jižní Francii na černém trhu někde pořídit, jako pozůstatky války na Balkánu, je zřejmé, že tahle fáze příprav mohla též zůstat bez povšimnutí,“ naznačil Plichta.

Mohla se situace více vyhrotit tím, že je ve vysoké politice Marie Le Pen?

Nabízí se samozřejmě otázka, proč se však právě nyní tedy událost odehrála. Souvisí s tím třeba i změna na politickém poli, vliv politických kroků Marine Le Pen a Národní fronty, která dostala zelenou v loňských volbách?

„Samozřejmě, že určitou roli v tom tahle změna zřejmě sehrála. Ovšem nemyslím si, že na vině je pouze toto. Pravdou však je, že Národní fronta již 30 let upozorňuje na to, že se s muslimy nedá žít. To, co se stalo dnes, tyto tendence může jen posílit,“ obává se Martin Fabrice Plichta.


Zde je nutno upřesnit, že Marine Le Penová je francouzská nacionalistická politička a právnička, od roku 2011 předsedkyně Národní fronty. Jde o dceru francouzského politika Jean Marie Le Pena. Za cíl si klade výrazně omezit imigraci a upravit získávání francouzského občanství. Pokud se v roce 2017 stane francouzskou prezidentkou, zruší manželství pro osoby stejného pohlaví, chce též vystoupit z eurozóny a znovu zavést národní měnu – tedy frank.

Máme se obávat i v Česku? 

A co by si měli z události vzít Češi? Máme mít podobné obavy? Zvlášť když se zdá, že v posledních dnech skutečně nálady proti islámu a islamistům posilují?     

„Víte, já si myslím, že někdo, například v posledních dnech pan Okamura, se snaží tady v České republice vyvolávat také protiislamistické nálady a islamofobii. Ovšem paradox je, že v této zemi je jich ve srovnání například právě s Francií minimálně – a ti, co zde jsou, nejsou většinou radikálové. Ve Francii ten problém setrvává a sílí dlouhé roky, muslimů tam žijí statisíce, ovlivňují často i to, že někteří původní bílí Francouzi k nim konvertují, a pak není výjimkou, že bývají i oni radikály. I proto doufám v to, že se podaří to, co se stalo v oné redakci, velice přísně potrestat a zavést takové represe, které tomu budou v maximální míře do budoucna zabraňovat,“ uzavřel vyjádření pro naši redakci francouzský novinář.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český pozorovatel na volbách v Kazachstánu: Některé věci jim můžeme jen tiše závidět

9:14 Český pozorovatel na volbách v Kazachstánu: Některé věci jim můžeme jen tiše závidět

Kazachstán je země, kam mnoho Čechů za rok nemíří. Přesto je zemí, která podobně jako ty, o kterých …