Fico žádá o důvěru: Podporuje EU, chce zvýšit daně a garantovat minimální penzi

02.05.2012 9:00

Slovenská vláda v čele s premiérem Robertem Ficem požádá parlament o důvěru. Její programové prohlášení budí rozporuplné reakce, podle odborníků je příliš nekonkrétní. Robert Fico sestavil jednobarevnou vládu a jeho programové prohlášení se v základních bodech kryje s jeho předvolební rétorikou. Kabinet se zavazuje k rozpočtové disciplíně. Výslovně například podporuje záchranné finanční mechanismy eurozóny.

Fico žádá o důvěru: Podporuje EU, chce zvýšit daně a garantovat minimální penzi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Robert Fico

Situaci státní pokladny mají vylepšit hlavně vyšší daně, vláda se zaměří zejména na bohaté. Postaví se naopak za chudé a za důchodce, třeba garancí minimálního důchodu. 


Odborníci mají výhrady


K programovému prohlášení mají výtky například ekonomové, v dokumentu podle nich chybí konkrétní kroky, jak zkrotit zadlužování státu. Za málo konkrétní označují vládní program i odborníci z jiných oblastí, například boje proti korupci nebo justice. 


Jiné analýzy vládního programu si naopak všímají toho, že se v něm kabinet Roberta Fica vyvaroval prvoplánových populistických slibů. Nejde podle nich o dokument, který by převracel Slovensko vzhůru nohama, například z hlediska ústavních změn. 



 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

reklama

autor: ava

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český pozorovatel na volbách v Kazachstánu: Některé věci jim můžeme jen tiše závidět

9:14 Český pozorovatel na volbách v Kazachstánu: Některé věci jim můžeme jen tiše závidět

Kazachstán je země, kam mnoho Čechů za rok nemíří. Přesto je zemí, která podobně jako ty, o kterých …