Konspirátoři se radují - první stát v EU se zbavuje peněz. Odborníci nadšení brzdí

20.01.2013 5:00

Švédsko, které v roce 1661 zavedlo do oběhu první bankovky na světě, má nyní šanci stát se první zemí, nejen v Evropě, ale i ve světě, kde se úplně vzdají plateb v hotovosti. Již dnes se tam totiž provádí hotově jen 3 procenta celkových transakcí, zatímco v celé Evropské unii se toto číslo zatím stále pohybuje na 9 procentech. V Česku však takové novinky zatím v blízké budoucnosti nečekejte.

Konspirátoři se radují - první stát v EU se zbavuje peněz. Odborníci nadšení brzdí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Michael Morris - Co nesmíte vědět!

V současnosti se tak ve Švédsku banky se vším úsilím snaží, aby se platit kartou dalo úplně všude. Velký ohlas tam vzbudil i církví zveřejněný příběh, který odhalil, že na jednom místě na žádost farníků zavedli už možnost příspěvku církvi nikoli v hotovosti, ale kartou.

Krok, před kterým byla však do světa vyslána řadou osobností varování, má však jak odpůrce, tak i své příznivce. Ve zmiňovaném Švédsku je příznivcem například Björn Ulvaeus, bývalá pěvecká hvězda skupiny ABBA. „Nevidím žádný důvod, proč bychom se neměli vzdát hotovosti“, říká a přiznává, že je skutečně aktivním zastáncem zrušení hotovosti. Podle něj hotové peníze, dělají život jednodušší stejně pouze zlodějům.

Jak se dále uvádí na webu telegrafist.org, tři ze čtyř největších bank v této severské zemi již oficiálně uvedly, že opravdu budou bojovat za zrušení hotovosti.

Ekonomka Šichtařová: Peníze se tisknou dál, dokonce v nadbytku

Znamená to tedy, že přichází éra, v které začne svět fungovat bez peněz? Už na sklonku loňského roku se spekulovalo o tom, že skutečným penězům zvoní hrana a dokonce, že se přestanou tisknout (konkrétně, že FEDu končí období, kdy se tisknutím bankovek bude zabývat). Ekonomka Next Finance Markéta Šichtařová však tuto zprávu pro ParlamentníListy.cz vyvrátila – alespoň prozatím.

„To snad ani nelze z odborného hlediska komentovat. Opak je pravdou - FED přece již ohlásil, že tisk peněz bude nadále pokračovat. Přesto to také není úplně dobrá zpráva, pokud by se někdo chtěl nad tím radovat. Světové ekonomice to totiž nepomůže, ale spíše ublíží,“ uvedla Šichtařová.

Její slova potvrdila i druhá finanční analytička Květa Pohlhammer Lauterbachová, varovala však v souvislosti s financemi a jejich vývojem ve světě, Česko nevyjímaje, před tím, že jejich svět je značně „nemocný“. Podle ní jde o morální problém, který by mohl být příčinou i novodobého otroctví.

„Žádný strom neroste do nebe, dosáhne určité výšky, pak se růst zastaví, jedna generace umírá a nahrazuje ji druhá. Proto pozor na koloběh života, který už brzy může být zahlušen zlaťáky rostoucími do nekonečna. Protože to, co je nad červenou čarou, bude třeba jednou někomu zaplatit. A ten úkol, pokud ho nezvládneme my, bude ležet na bedrech budoucí generace. Národy, a netýká se to jenom například jen již nyní předluženého Řecka, se budou muset podrobit novému otroctví," vysvětlila ekonomka.

Labutí píseň skutečným penězům?

Myšlenky na to, že v těchto souvislostech možná nejsou tak zcela „mimo“ úvahy a konspirace o nastolení Nového světového řádu (NWO) skupinou několika málo jedinců ovládající světové finance, tak mohou být pro řadu lidí poměrně logickým vyústěním. Zmizely-li by totiž peníze, svět by zcela jistě dál fungoval bez nich, na základě dobře kontrolovatelných čipů a karet. Bude tedy Švédsko v tomto směru průkopníkem?

Bez bankovek tam dosud funguje totiž již celkem 530 ze 780 poboček velkých bank, mnohé pobočky nejsou už vybaveny ani pokladnami. A jak to zdůvodňují?

„Jen naše banka je zodpovědná za emisi 700 tun oxidu uhličitého do atmosféry, při převozu bankovek,“ uvedl pro tisk nedávno zástupce „Swedbank“ s tím, že to stojí společnosti 11 miliard ročně. I on poukázal na fakt, že hotovost je snadnější ukrást, a proto i jejich banka bude nadále aktivně zásoby bankovek snižovat.

Přesto ani ve Švédsku nejsou všichni této revoluční novince nakloněni a naráží na překážky. Švédská média popisují, že například většina malých obchodů i nadále přijímá hlavně hotovost. Konzervatismus pak je zřejmě důvodem zejména u starších ročníků narození, kteří se bankovek v peněžence vzdát odmítají.

Ani ve Švédsku však není definitivně jasno

Hotovost má navíc ještě i velmi silného zastánce z řad finančníků – Handelsbanken. Banku, která má ve Švédsku největší počet poboček, tj. 461. A téměř všechny z nich dosud peníze používají a zřejmě se jich v blízké budoucnosti zbavit chtít nebudou.

„Tak dlouho, dokud alespoň jeden z klientů bude požadovat peněžní účet, poskytneme mu takovou příležitost,“ je filozofie managementu banky. Jsou tam přesvědčeni, že všechny teorie o nejistotě při používání bankovek jsou nafouknuté.

Není divu, že se v této souvislosti rozvinula i řada spekulací v zahraničních médiích. Například pro Telegrafist.RF se to dá považovat za velmi alarmující znamení, naznačující zvýšení finanční hegemonie USA, založené na falešné „velikosti“ kurzu dolaru. Elektronické peníze jsou totiž odjakživa prý chytrý nástroj bankéřů pro transakce, ničím nepodložené peněžní masy a pro nekontrolovatelné emise. Vytisknout nové bankovky je jednoduché, ještě o stupeň jednodušší je ale během zlomku sekundy připsat pár nul v počítači…

Autor světového bestselleru s názvem Co nesmíte vědět (vydané u nás Anch Books) Michael Morris přitom právě tuto situaci předvídá a čtenářům radí: „Kdykoli to bude jen trochu možné, používejte peníze v hotovosti a dejte ruce pryč od plastových karet. Radím vám, proměňte si eura také v jiné měny, nejlépe za zlato a stříbro. Jsou to totiž jediné měny, které v minulost přežily skutečně všechno. Hotové peníze by měly být tam, kde jsou kdykoli k dispozici – znamená to tedy, že nikoli v bance. Kupte si vlastní kus země.“ Co je důvodem těchto rad?

Alternativa bankovek není v žádném případě v kreditních kartách a čipech

Autor se ve své knize zaměřil na hospodářství, peníze a bankovnictví, protože dle něj, právě v těchto oblastech odhalil nesmírné mezery ve vzdělání. „Je to díky záměrně zmanipulovanému školství a nekritickému tisku. Usoudil jsem, že je nezbytné, abychom všichni nejprve pochopili malou násobilku, než se začneme věnovat komplexnějším úlohám. Až když bezcenné papírové útržky centrálních bank zavrhneme, budeme se moci osvobodit ze spárů finanční elity. Alternativu k bankovkám však v žádném případě nepředstavují kreditní karty, ale tvrdá měna krytá zlatem a stříbrem,“ upozorňuje mimo jiné Morris.

Netají se s myšlenkou, že současný svět skutečně řídí pouze malá skupina lidí, a to prostřednictvím bank peněz. Tyto klany podle Michaela Morrise ovládají nadnárodní organizace, značnou část tisku, vědy i školství.

„Cílem této finanční elity není přitom nic jiného než světovláda. Je připravena přinést pro to mnoho obětí. Rozhodující tak je, aby konečně mnozí uznali, že tyto mocenské skupiny skutečně existují a podle toho se začali chovat, “ konstatuje mimo jiné Morris – spisovatel, který varuje před nebezpečím toho, že by se peníze staly minulostí.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český pozorovatel na volbách v Kazachstánu: Některé věci jim můžeme jen tiše závidět

9:14 Český pozorovatel na volbách v Kazachstánu: Některé věci jim můžeme jen tiše závidět

Kazachstán je země, kam mnoho Čechů za rok nemíří. Přesto je zemí, která podobně jako ty, o kterých …