Norský masový vrah Breivik u soudu: Pozdravil zdviženou pěstí

16.04.2012 15:50

S napřaženou pravicí se zaťatou pěstí a s úsměvem na tváři vstoupil Anders Breivik do soudní síně, kde začal proces, který rozhodne o jeho trestu za zabití 77 lidí. Breivik hned na počátku prohlásil, že soud neuznává, protože je prý závislý na politických stranách, které podporují multikulturalismus. Právě svým odporem k imigraci a multikulturalismu odůvodnil, proč loni v červenci povraždil desítky lidí.

Norský masový vrah Breivik u soudu: Pozdravil zdviženou pěstí
Foto: worldwide.com
Popisek: Norský masový vrah Anders Breivik u soudu

Soud zahájil jednání formalitami, například kontrolou totožnosti Anderse Breivika. Asi hodinu se četla obžaloba, která vyjmenovala všechny oběti včetně detailů toho, co jim Breivik provedl, kde a jak je zabil. Nejčastěji šlo o děti narozené začátkem 90. let, některým se při vraždění díval do očí, další zabil na útěku. Breivik se tvářil velmi spokojeně a když mu zástupci obžaloby přišli potřást rukou, vypadalo to, že má pocit, že mu gratulují k jeho krvavému činu. Obžalobu přijal s klidem, jen se čas od času pousmál při čtení jmen obětí a popisu toho, co jim provedl. V obětech se našlo i šest kulek a přes hodinu přítomní u soudu poslouchali jen to, která kudy do těla vletěla a co napáchala. 


Svědci z řad neonacistů


Breivik má čtyři právníky, asi nejznámější je Geir Lippestad, který je členem sociálnědemokratické Norské strany práce, která byla sama cílem útoků. V minulosti už zastupoval i neonacisty v případu vraždy ghansko-norského chlapce v roce 2001. Lippestad předem varoval, že to, co bude Breivik říkat, může značnou část veřejnosti šokovat. Zároveň hodlá předvolat svědky z řad neonacistů a mnozí Norové se proto bojí, co u soudu zazní. Může se totiž ukázat, že extremismus je mnohem rozšířenější, než si lidé dosud mysleli. 


Protichůdné znalecké posudky o svéprávnosti


Breivik začne vypovídat až zítra a bude na to mít přibližně pět dní. Pak se do konce dubna plánuje soud zabývat pumovým útokem v Oslu a od května pak střelbou na ostrově Utøya. Až v červnu těsně před koncem soudu přijdou na řadu expertní posudky týkající se Breivikova duševního zdraví. Poté se ještě bude čekat na vynesení rozsudku. Soud má k dispozici dva protichůdné psychiatrické posudky – podle jednoho je Breivik nesvéprávný a proto nemůže nastoupit do běžného vězení, podle druhého je naopak za své činy odpovědný. Psychologická zpráva tedy bude zřejmě to nejdůležitější, co u soudu zazní a také rozhodne o trestu. Je také možné, že první zprávu zpochybní sami její autoři. Přiznali totiž, že pracovali pod neuvěřitelným tlakem událostí a že tragédie mohla ovlivnit jejich práci. 


Anders Breivik loni 22. července nastražil nálož před úřadem norské vlády v centru Osla, při jejímž výbuchu zemřelo 8 lidí. Později na táboře sociálnědemokratické mládeže na ostrově Utøya postřílel 69 lidí. K oběma činům se Breivik přiznal, vinu však odmítl a uvedl, že jednal v sebeobraně ve jménu boje proti multikulturalismu a islamizaci Evropy. 


{relatedarticles title="Psali jsme:" tag="Breivik" count=&

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ava

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český pozorovatel na volbách v Kazachstánu: Některé věci jim můžeme jen tiše závidět

9:14 Český pozorovatel na volbách v Kazachstánu: Některé věci jim můžeme jen tiše závidět

Kazachstán je země, kam mnoho Čechů za rok nemíří. Přesto je zemí, která podobně jako ty, o kterých …