Od havárie v Černobylu je to 26 let, Ukrajina buduje nový kryt a chce rekultivovat

26.04.2012 13:05

Od výbuchu v jaderné elektrárně Černobyl uplynulo právě 26 let. Na následky ozáření tehdy zemřely tisíce lidí, další mají dodnes zdravotní následky. 160 tisíc lidí později muselo oblast zamořenou radiací opustit. Ukrajina symbolicky právě dnes začala budovat nový kryt nad poškozeným reaktorem. Nový kryt bude zřejmě opět z betonu a podobné konstrukce jako ten předchozí, který byl vybudován bezprostředně po havárii, a měl proto mnoho nedostatků. Dnes je však již riziko ozáření mnohem nižší než v roce 1986.

Od havárie v Černobylu je to 26 let, Ukrajina buduje nový kryt a chce rekultivovat
Foto: worldwide.com
Popisek: Opuštěné domy v Černobylu, ilustrační foto

„Příroda nám pomáhá a úroveň radioaktivity postupně opravdu rapidně klesá,“ říká Miroslav Hron, vědecký pracovník Ústavu jaderného výzkumu v Řeži, a dodává: „Dnes už nemá radiace na okolí zdaleka takový vliv, jako tomu bylo těsně po havárii.“ 


Miroslavu Hronovi potvrdila černobylská havárie to, co prý říkali vědci ve 40. letech. „První řetězovou štěpnou reakci uskutečnil v roce 1942 tým profesora Enrica Fermiho v Chicagu. Krátce poté uspořádali vědci tajnou konferenci, na které oznámili, že tento typ reakce je jediný možný, ale palivem musí být výhradně uran.“ Uran totiž obsahuje vysoký podíl neštěpitelných složek, kdežto jiné používané prvky jako plutonium či americium jsou velmi nebezpečné. Obsahují totiž mnohem více štěpitelných složek, jsou to vlastně jaderné výbušniny. 

Dnes se používají jiné reaktory

Největším problémem černobylských reaktorů byly špatně chráněné aktivní zóny, tedy prostory, kde se odehrávaly klíčové reakce. Reaktory také byly mnohem choulostivější než dnešní typy. „Dnes se používají takzvané tlakovodní reaktory. Ale ani ty se nemůžou zbavit principielního rizika, protože koncept jaderného štěpení se od doby prvního reaktoru nijak nezměnil,“ upozorňuje Miroslav Hron. 

Podle něj navíc v sobě palivo, které je dlouhodobě v řádu roků v aktivní zóně, akumuluje obrovské množství radioaktivních látek a také transuranu, tedy výbušné složky. Ty v něm navždy zůstávají. „Vyhořelé palivo je tak rizikové i po uložení do země. Už ve 40. letech mluvili vědci o tom, že pro další průmyslové využití by se mělo přejít na jiný systém jaderných reaktorů,“ dodává Hron. 

Zkušební pěstování rostlin

Dokonalejší kryt, který Ukrajinci budují, má však ještě jiný důvod. Okolí černobylské elektrárny je dnes úplně pusté a Ukrajina chce začít zkoumat možnosti využití tamější půdy. Chystá se proto zkušebně v oblasti pěstovat průmyslové rostliny. Pokud se prokáže, že rostliny nejsou nijak významně ohroženy radioaktivními látkami, mohlo by se celé území postupně navrátit k normálnímu životu. 


{relatedarticles title="Psali jsme:" tag="Černobyl" count=&

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: ava

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český pozorovatel na volbách v Kazachstánu: Některé věci jim můžeme jen tiše závidět

9:14 Český pozorovatel na volbách v Kazachstánu: Některé věci jim můžeme jen tiše závidět

Kazachstán je země, kam mnoho Čechů za rok nemíří. Přesto je zemí, která podobně jako ty, o kterých …