Polsko si na sebe ušilo dluhovou brzdu. A tak znárodnilo soukromé penze

07.09.2013 12:40

Polský premiér Donald Tusk oznámil hlavní rysy chystané reformy soukromých penzijních fondů, od níž si slibuje především pokles zadluženosti země. Polsko hodlá převzít veškeré státní dluhopisy držené fondy a následně je zrušit. Podle analytičky Lidových novin Lenky Zlámalové tak vláda Polákům znárodnila jejich úspory.

Polsko si na sebe ušilo dluhovou brzdu. A tak znárodnilo soukromé penze
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Poláci si mohli od roku 1999 posílat 7,3 procenta svých příjmů na soukromé účty místo toho, aby platili na státní důchody. Teď ale premiér podle Zlámalové jednoduše oznámil, že bez náhrady sebere fondům státní dluhopisy, které pro své klienty nakoupily.

Na rozdíl od české penzijní reformy, o kterou není zájem, ale této příležitosti v Polsku údajně využilo osmdesát procent těch, kdo dostali šanci.

Brát soukromé peníze je snadné

Polskou vládu prý přitom k zabavení soukromých úspor nevede ideologie ani populismus. Analytička LN vidí příčinu jinde. "Polsko si jen na sebe ušilo dluhovou brzdu, podle níž nesmí veřejný dluh překročit 60 procent HDP. Teď se k ní začalo nebezpečně blížit. Škrtat státní výdaje je těžké, brát soukromé úspory velmi snadné," píše.

Přesně to je ale podle Zlámalové velké riziko módy jinak rozumných finančních ústavů, která se v posledních letech v Evropě rozšířila.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český pozorovatel na volbách v Kazachstánu: Některé věci jim můžeme jen tiše závidět

9:14 Český pozorovatel na volbách v Kazachstánu: Některé věci jim můžeme jen tiše závidět

Kazachstán je země, kam mnoho Čechů za rok nemíří. Přesto je zemí, která podobně jako ty, o kterých …