Rath, Rath... Toho já neznám, odsekl slovenský "socan". Další se naštval

23.05.2012 11:02

Slovenský nejčtenější deník SME pozorně sleduje vývoj kauzy Davida Ratha. Všímá si proto, že Mandátový výbor Poslanecké sněmovny doporučil, aby byl Rath zbaven imunity. Poukazuje však i na to, že politici ze spřátelené slovenské strany sociálních demokratů SMĚR se najednou tváří, že jim jméno Rath nic neříká.

Rath, Rath... Toho já neznám, odsekl slovenský "socan". Další se naštval
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Rath ve sněmovně

Hned v úvodu deník konstatuje, že ačkoli býval Rath jedním z nejbližších lidí bývalého šéfa ČSSD Jiřího Paroubka, politici z partnerského slovenského Smeru si na vlivného sociálního demokrata po provalení korupční aféry nevzpomínají. Alespoň se tak zdá poté, co byli slovenskými novináři v této souvislosti dotázáni.

Například bývalý ministr zdravotnictví z první Ficovy vlády Richard Raši prý nyní prohlašuje, že lékaře Ratha nezná a nepamatuje si, že by se s ním někdy setkal.

„Z medicíny mi to jméno nic neříká, z politiky také ne. Ani nevím, jaký byl lékař,“ uvedl Raši.

Jeho slova však dostávají trhliny poté, co SME poukazuje na to, že v březnu 2010 se Raši s Rathem v Praze společně zúčastnili semináře ČSSD o reformě zdravotnictví. Podle pozvánky byli spolu dokonce v jedné skupině přednášejících.

A aby toho nebylo málo, mezi pozvanými se objevilo i další v poslední době hodně skloňované jméno. A to spolu s Rathem obviněné ředitelky nemocnice v Kladně Kateřiny Pancové. Ani na ni si však Raši prý nepamatuje. „Vůbec nevím, kdo to je,“ říká Raši.

Drzí novináři s nemístnými otázkami?

Další z expertů Smeru na zdravotnictví Pavol Paška na otázky o Rathovi vůbec neodpověděl. Za to novinářům udělil výchovnou lekci.

„Tuto otázku považujeme za nemístnou. Je to vnitřní záležitost České republiky, “ reagoval nakonec jen předseda slovenského parlamentu přes mluvčího Pavla Chovance.

Jediný, kdo jméno Davida Ratha prý nepopřel, je šéf strany Smer Robert Fico. O obvinění bývalého vlivného sociálního demokrata se vyjádřil  o víkendu v Slovenském rozhlase. Uvedl, že by přivítal, pokud by se i slovenské policii podařilo něco podobného.

„Účinek takovéhoto kroku má ozdravující vliv na charakter politické scény a na boj proti korupci,“ vyjmenoval pozitiva kauzy Fico.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český pozorovatel na volbách v Kazachstánu: Některé věci jim můžeme jen tiše závidět

9:14 Český pozorovatel na volbách v Kazachstánu: Některé věci jim můžeme jen tiše závidět

Kazachstán je země, kam mnoho Čechů za rok nemíří. Přesto je zemí, která podobně jako ty, o kterých …