Slovenské volby mají první oběť. Po debaklu SDKÚ mizí ze scény Dzurinda

12.03.2012 15:29

Drtivé vítězství strany SMER v sobotních volbách na Slovensku neustál Mikuláš Dzurinda. Dlouholetý předseda strany SKDÚ přiznal porážku a označil šestiprocentní volební zisk i za svou osobní chybu. Svůj odchod z čela strany oznámil právě v těchto minutách.

Slovenské volby mají první oběť. Po debaklu SDKÚ mizí ze scény Dzurinda
Foto: Cas.sk
Popisek: Šéf SDKÚ Mikuláš Dzurinda

Dzurinda totiž nezopakoval rošádu z roku 2010, kdy před volbami opustil pozici volebního lídra, aby ho vystřídala mnohem oblíbenější Iveta Radičová, která se později stala premiérkou. Letos vedl Dzurinda SDKÚ do voleb už bez Radičové, která se chce z politiky stáhnout. Dzurindova důvěryhodnost ale utrpěla v posledních týdnech kvůli korupční kauze Gorila a s předsedou se potápěla i celá strana. 

Dzurinda vzal na sebe politickou zodpovědnost

Předseda SDKÚ Mikuláš Dzurinda už nebude na kongresu strany kandidovat na žádný post ve vedení. Zůstává ale poslancem nového parlamentu. Kongres strany bude 19. května. Odchází také místopředseda SDKÚ Milan Hort a šéf kampaně a ředitel kanceláře Ústrednej rady SDKÚ Kamil Homoľa nabídl svoji funkci. "Preberám plnú politickú zodpovednosť za to, že stredopravé strany nedokázali zostaviť vládu a SDKÚ nedokázala prispieť tak, ako má potenciál prispievať," sdělil Dzurinda.

O post lídra se bude ucházet ministryně spravedlnosti Žitňanská

Už před volbami se jako nový stranický lídr profilovala dosavadní ministryně spravedlnosti Lucia Žitňanská. Po volbách oznámila, že se na příštím stranickém sjezdu hodlá ucházet o předsednický post. Mikuláš Dzurinda dnes prohlásil, že bude její kandidaturu podporovat, jak napsal server Sme.sk.

SDKÚ ztratila proti předchozím volbám skoro 10 procent hlasů a utrpěla nejhorší porážku v historii. 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ava

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český pozorovatel na volbách v Kazachstánu: Některé věci jim můžeme jen tiše závidět

9:14 Český pozorovatel na volbách v Kazachstánu: Některé věci jim můžeme jen tiše závidět

Kazachstán je země, kam mnoho Čechů za rok nemíří. Přesto je zemí, která podobně jako ty, o kterých …