Nová smlouva EU přenese české pravomoci jinam. Kam, to se neví

15.01.2012 16:38

Chystaná smlouva Evropské unie o rozpočtové odpovědnosti přenáší české pravomoci na nadnárodní úroveň. Není ale jasné, na koho přesně budou dotčené pravomoci přeneseny.

Nová smlouva EU přenese české pravomoci jinam. Kam, to se neví
Foto: vpolomouc.army.cz
Popisek: Vlajka EU

"Minimálně v případě některých článků v tuto chvíli podle mého názoru lze říci, že dochází ke změně v kompetenčním řádu, tedy že o přenos pravomocí zde v tomto právním smyslu jde. Přesto, že lze v tuto chvíli opravdu těžko říci, na koho že ty pravomoci přenášíme," prohlásil v nedělní diskusi na ČT24 státní tajemník pro evropské záležitosti Vojtěch Belling, který je jedním ze tří českých vyjednávačů o chystané smlouvě.

Připravovaný pakt by měl zpřísnit rozpočtový dohled a disciplínu v EU. Země eurozóny by na jeho základě měly například zakotvit do svého práva pravidlo, že by v zásadě neměly utrácet víc, než kolik "vydělávají".

Belling v souvislosti s přenosem pravomocí připomněl dvě části chystané smlouvy, které zavádějí změny v rozpočtové oblasti, ukládají státům povinnosti měnit své ústavní řády a ukládají státům povinnost hlasovat určitým způsobem v Evropské radě. Podle tajemníka v textu stále zůstává pět pasáží, které je potřeba dojednat politicky na úrovni ministrů financí a předsedů vlád. Mají se dohodnout na summitu EU na konci ledna, kde by mohla být za určitých okolností už také podepsána.

Ostrá debata o smlouvě: Rozhodnou občané?

Politici ODS začali v posledních dnech žádat, aby o českém přistoupení ke smlouvě rozhodli občané v referendu. Odvolávají se na koaliční smlouvu, kde stojí, že "v případě zásadních institucionálních změn EU vyžadujících úpravu primárního práva bude přesun dalších pravomocí z České republiky na EU potvrzován referendem."

Smlouva rovněž rozdělila politickou scénu. Prezident Václav Klaus dal například najevo, že žádný podobný dokument nepodepíše, vládní TOP 09 a její ministr zahraničí Karel Schwarzenberg naopak žádají přistoupení. Premiér Petr Nečas klidní situaci a upozorňuje, že konkrétní text dohody ještě není známý, takže je předčasné zaujímat definitivní stanoviska.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: par, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zaorálek přednášel o přínosu Havla a dobré značce ČR. Došlo i na Putina a pátou kolonu

8:43 Zaorálek přednášel o přínosu Havla a dobré značce ČR. Došlo i na Putina a pátou kolonu

„Včerejšek nefunguje, nefungují ani včerejší kontakty“ – to byla slova ministra zahraničí Lubomíra Z…