Schwarzenberg se dopouštěl amatérských přehmatů, říká Kmoníček. To se teď změní

20.07.2013 14:30

Nový ministr zahraničí Jan Kohout hodlá otevřít nové ambasády. Za jeho předchůdce se naopak několik zahraničních misí zavřelo, a to i v lokalitách, které jsou pro nás strategicky důležité. Hynek Kmoníček to označil za přehmaty na hranici čistého amatérismu, píší Novinky.cz.

Schwarzenberg se dopouštěl amatérských přehmatů, říká Kmoníček. To se teď změní
Foto: eu2009.cz
Popisek: Exministr Jan Kohout

Hlavním důvodem je rozvoj ekonomické diplomacie. „Hlavním kritériem případného znovuotevření či zřízení nových ambasád je potenciál pro obchod a ekonomickou spolupráci. Zvažujeme úřady v Barmě, Kataru, Kolumbii, Keni, Jemenu a navíc i v oblasti subsaharské Afriky. Limitem budou peníze. Posílení vízových úseků by mělo být dalším konkrétním krokem,“ řekl Kohout deníku Právo.

Ekonomická diplomacie je prioritou

Nečasova vláda počítala se vznikem velvyslanectví v Senegalu a na Srí Lance. Stát sice během působení Karla Schwarzenberga na resortu díky uzavření svých ambasád ušetřil desítky milionů korun, zpřetrhaly se však diplomatické vazby a v důsledku toho došlo k vážným hospodářským škodám. I proto je ekonomická diplomacie jednou z priorit prezidenta Miloše Zemana.

Ředitel zahraničního odboru na Hradě Hynek Kmoníček za to bývalého ministra silně kritizuje. „Například uzavření velvyslanectví v Kolumbii a Jemenu bylo hrubou ekonomickou chybou, zatímco uzavření zastupitelského úřadu v Keni, který spravoval takřka desítku dalších afrických států z Nairobi, jednoho ze tří sídelních míst OSN, bylo zahraničněpolitickým přehmatem na hranici čistého amatérismu,“ dodal Kmoníček. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: lze

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zaorálek přednášel o přínosu Havla a dobré značce ČR. Došlo i na Putina a pátou kolonu

8:43 Zaorálek přednášel o přínosu Havla a dobré značce ČR. Došlo i na Putina a pátou kolonu

„Včerejšek nefunguje, nefungují ani včerejší kontakty“ – to byla slova ministra zahraničí Lubomíra Z…