Rozhodčí soudy pro zdravotnictví začnou fungovat až na jaře

17.12.2009 11:44

Start rozhodčího soudu pro zdravotnictví, který měl začít pracovat od začátku ledna, se opozdí zřejmě až o čtvrt roku. Kvůli legislativním změnám. Rozhodci by přitom měli řešit spory pacientů s lékaři a pojištěnců se zdravotní pojišťovnou o úhradu poskytnuté péče.

Rozhodčí soudy pro zdravotnictví začnou fungovat až na jaře

K podpisu je připraveno memorandum o spolupráci ministerstva s Českým zdravotnickým fórem a Hospodářskou komorou. Také musejí vzniknout nová pravidla pro ustavení rozhodců. Jenže podle legislativního náměstka ministryně zdravotnictví Martina Plíška ještě nejsou dokončeny všechny přípravy k podpisu mezi institucemi. Plíšek to uvedl pro Českou televizi.

Dosud to v praxi chodí tak, že pacienti a pojištěnci musejí dávat připomínky k úhradě péče své zdravotní pojišťovně, anebo přímo na soud. Jenže za soudní rozhodnutí musí zaplatit, navíc na ně mohou i dlouho čekat. Rozhodci naproti tomu budou řešit spory v krátké době a za minimální poplatek. Podle serveru ČT24 by rozhodčí spor měl stát zhruba 800 korun.

ČT24 navíc uvádí, že rozhodčí soud pro zdravotnictví bude mít i další výhody. Například  pacienti budou mít větší práva a budou se tak moci snáze bránit, když po nich bude chtít lékař zaplatit za ošetření, které podle nich platí zdravotní pojišťovna, případně od nich lékař vybere registrační poplatek, na který podle pacienta neměl právo.

Pacienti budou moci řešit i případy, zda a jestli vůbec mají tuzemské pojišťovny uhradit léčení v cizině.

Svaz pacientů již od začátku projekt kritizuje. "Rozhodnutí rozhodčího soudu velmi málo závisí na podstatě kauzy, čili na čí straně je právo. Záleží především na složení soudu," varoval viceprezident Svazu pacientů ČR Josef Mrázek.

Náměstek ministerstva zdravotnictví Martin Plíšek však tvrdí , že resort bude pečlivě dbát na způsob výběru rozhodců. „Aby byli nestranní a nezávislí. I v rozhodčím řízení mohou existovat dvě instance, aby tam byl určitý opravný prostředek," vysvětlil Plíšek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

13:45 Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

Dvacet devět procent Němců si myslí, že politici by měli být potrestáni za to, co prováděli za covid…