Kraje se postavily proti Pecinovi: Poplatky budeme proplácet dál

22.12.2009 6:02

Na současném systému proplácení zdravotnických poplatků není nic protizákonného, zní z krajů.

Kraje se postavily proti Pecinovi: Poplatky budeme proplácet dál

Ministr vnitra Martin Pecina před časem pohrozil většině krajů: Systém proplácení zdravotnických poplatků je závadný. Pokud mi do 21. prosince nedáte vědět, jak chcete situaci napravit, proplácení v lednu 2010 zakážu.

Hejtmani už Pecinovi odpověděli. "V tuto chvíli nám vyjádření zaslalo 9 z 12 krajů. Zbylé odpovědi můžeme očekávat v průběhu úterý a středy, protože hejtmani mohli své reakce odesílat ještě v pondělí. Zatím nemáme přehled o obsahu jednotlivých vyjádření," řekla v pondělí serveru ParlamentníListy.cz Hana Malá z tiskového odboru ministerstva vnitra.

Většina hejtmanů však už minulý týden naznačila, že zatím v systému proplácení poplatků nehodlá nic měnit. A za tímto názorem si stojí i teď.

Rath, Martínek i Hašek: Jedeme dál

"Po Novém roce se pro občany Středočeského kraje nic nezmění. Poplatky jim budou propláceny i nadále. Pokud by se ministerstvo postavilo proti, máme připravenu další variantu. Místo kraje by proplácely poplatky nemocnice, a to pomocí slevových kuponů. Tak už to teď funguje v našich lékárnách," řekla Parlamentním listům mluvčí Středočeského kraje Berill Mascheková.

Středočeský kraj, v jehož čele stojí hejtman David Rath, patří k silným obhájcům proplácení zdravotnických poplatků. Podstatně menším příznivcem proplácení poplatků je hejtman Pardubického kraje Radko Martínek. Ten letos v únoru dokonce vyzval lidi, "kteří nejsou chudí", aby poplatky normálně platili, za což si vysloužil kritiku i od stranického předsedy Jiřího Paroubka. Teď ale Martínek stojí na straně dalších krajů vedených hejtmany ČSSD. A v proplácení poplatků nehodlá nic měnit.

"Poplatky budeme proplácet dál, není důvod ke změně," řekl Parlamentním listům Martínek. Pecinovo ministerstvo prý dosud krajům nedodalo žádné argumenty, proč by měly s proplácením poplatků končit. "Ministerstvu vnitra jsme dali vědět dvakrát a ani jednou jsme nedostali odpověď, z které by vyplývalo, že je současný systém protiprávní," dodal Martínek.

Také Jihomoravský kraj bude poplatky dále proplácet. Sociálnědemokratický hejtman Michal Hašek, který je zároveň šéfem Asociace krajů ČR, to konstatoval po několikahodinovém jednání jihomoravských radních.

V Plzeňském kraji klid

Z žádného kraje dosud nepřišla zpráva, že by od proplácení poplatků ustupoval. Další vývoj lze očekávat v lednu. Pecina může proplácení poplatků zakázat ve všech 13 krajích, kde bylo hejtmany z řad ČSSD po loňských volbách zavedeno.

Nepravděpodobné je to však v Plzeňském kraji. Ten jako jediný nastavil systém vracení regulačních poplatků - pacienti je v nemocnici vždy zaplatí a mohou pak žádat kraj o vrácení peněz formou daru. Podle hejtmanky Milady Emmerové ministr Pecina i zdravotní pojišťovny potvrdili, že takový model zákonu neodporuje.

Případný Pecinův zákaz proplácení poplatků v krajích by byl od ministra překvapivým krokem. Pecina totiž byl nominován do vlády Jana Fischera sociálními demokraty, kteří právě proti zdravotnickým poplatkům dlouhodobě brojí.

Jediným krajem, který poplatky za pacienty neproplácí, je Praha.

Foto: mvcr.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ondřej Leinert

Opravdu máte čisté svědomí?

Dobrý den, opravdu vám přijde OK přijít k titulům tím, že publikujete v podezřelých časopisech nebo v těch, v jejichž vedení jste sám seděl? To vám přijde v pořádku? Dosud jste na mě působil jako morální autorita, ale teď už si to o vás nemyslím

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

13:45 Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

Dvacet devět procent Němců si myslí, že politici by měli být potrestáni za to, co prováděli za covid…