Horák: Pacienti nebojte se, VZP zatím peníze má

26.02.2010 11:30

I když hrozí kvůli finanční krizi výpadek výběru zdravotního pojistného, Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) si s penězi zatím vystačí. Tvrdí to ředitel VZP Pavel Horák

Horák: Pacienti nebojte se, VZP zatím peníze má

Českému zdravotnictví hrozí kolaps, pokud do něj stát nenasype miliardy korun. Říkají to téměř všechny politické strany. Podle nich tak hrozí omezení zdravotní péče, prodloužené čekací doby na operace, či další platby u lékařů. Zdravotním pojišťovnám totiž docházejí peníze, které si našetřily v lepších dobách.

Pavel Horák, ředitel největší zdravotní pojišťovny v ČR ale tvrdí, že VZP je na výpadek financí připravena. „Pevně věřím, že se nám situaci podaří zvládnout. Pro letošní rok je pojistný plán sestaven tak, že ke schodku nedojde," řekl Horák v pořadu České televize Interview 24.

Schodek výběru pojistného je největší v historii

V lednu letošního roku se propadl výběr pojistného o necelých pět procent. „Jsme vpodstatě pod úrovní roku 2008, což je ve výběru pojistného věc naprosto nevídaná. K tomu nikdy v historii ČR nedošlo," upozornil Horák.

Loni došlo k měsíčnímu propadu o 800 miliónů korun. „Za leden a únor 2010 byl pokles o jednu miliardu korun, ale na druhou stranu musím přiznat, že byla i vyšší platba státu kvůli většímu počtu nezaměstnaných. Ten reálný pokles příjmů je tedy někde mezi 300 až 400 miliony korun, což je však také obrovská částka," uvedl dále ředitel VZP. Připomněl, že obrat VZP u zdravotního pojištění je kolem 200 miliard korun.

Jestli se však pojišťovně podaří i příští rok udržet na nohách, podle Horáka bude záležet na tom, jak se bude vyvíjet nezaměstnanost a makroekonomické ukazatele v prvním pololetí letošního roku. „I když stále máme finanční rezervy, VZP bude šetřit," podotkl k tomu.

Pojišťovna podle něj sáhne na peníze určené na provoz. „Jde o financování investic, o reprodukci majetku, včetně rezervního fondu," vysvětlil.

Pojišťovna snížila rozpočet o 700 miliónů

VZP už ve druhém pololetí loňského roku snížila svůj provozní rozpočet o 350 miliónů korun. „V letošním roce je snížení započítáno v zdravotním pojistném plánu, kde snižujeme na dvojnásobek, tedy o 700 miliónů korun. Provozní rozpočet se ale odvíjí od vybraného pojistného, a to je necelých pět miliard korun," řekl dále Horák.

„Nedá se jenom šetřit, to nestačí. Ale musíme do budoucna udělat takové systémové změny ve zdravotnictví, abychom získali pět procent navíc," zmínil dále ředitel. Změny se podle něj musí nastartovat nejpozději v roce 2012.

Podle vývoje v roce 2010 navrhne VZP pro vládu a Poslaneckou sněmovnu změny zákonů, které se budou týkat nákladů na léky. „Ty se totiž kupují za světové ceny. Už jsme začali s výrobci vyjednávat nižší ceny," podotkl k tomu Horák a připomněl, že jenom za léky na recept vynaloží VZP ročně 23 miliard korun.

Česko se řídí evropskými standardy

Zdravotnické subjekty také budou muset konečně stanovit nějaké standardy za lékařskou péči. Ministerstvo zdravotnictví už kvůli definici standardů vypsalo výběrové řízení. Bude ho to stát až 140 miliónů korun.

„My nejsme oprávněni se do tohoto řízení přihlásit, ovšem můžeme se do něj zapojit přes Národní referenční centrum zdravotních pojišťoven, jehož jsme součástí," dodal Horák s tím, že Česká republika se prozatím řídí evropskými standardy, ovšem v nich nikdo neposuzuje reálie českého zdravotnictví.

reklama

autor: olb

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

13:45 Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

Dvacet devět procent Němců si myslí, že politici by měli být potrestáni za to, co prováděli za covid…