Jurásková: Mělo by vzniknout zdravotnické připojištění

21.03.2010 13:46

Ministryně Jurásková požádá ministra financí a premiéra aby se zvýšil poplatek státu za pojištěnce. Pokud se tak nestane, hrozí podle odborníků kolaps. Shoda panovala na zavedení zdravotnického připojištění.

Jurásková: Mělo by vzniknout zdravotnické připojištění

Ministryně Jurásková lobovala v parlamentu za zvýšení plateb státu za pojištěnce, ale poslanci o něm nechtěli slyšet. Jurásková také přiznala, že mají docela velké prostředky, a měli by se naučit lépe s nimi vycházet.

Milan Kubek prezident české lékařské komory i ředitel VZP Pavel Horák se ve studiu Otázek Václava Moravce, že by se debata o tomto tématu měla nechat na odbornících, lékařích, zdravotních pojišťovnách a komorách. Politici by do ní zasahovat neměli a měli by respektovat rozhodnutí odborníků.

Pacient musí spolupracovat, je pak zodpovědnější

Odborníci včetně ředitele neurologické kliniky Vladimíra Beneše se shodnou na spoluúčasti pacienta. Měla by podle nich být i vyšší. Jako hlavní důvod uvádí to, že si lidé neváží ničeho, co je zadarmo, a tak když zaplatí poplatek, chovají se ke svému zdraví mnohem zodpovědněji.

Všichni se také shodli na tom, že v České republice chybí možnost připojištění. "Lidé s vyššími platy by měli mít možnost připojištění. Tím pádem by soucitem s nemocnými pomohli financovat jejich léčbu. A pro Česko je to přijatelnější než jednorázové platby," myslí si ředitel všeobecné zdravotní pojišťovny Pavel Horák.

Beneš: Zdravotnictví je černá díra

Beneš uznává, že v posledních třech letech, kdy se platby zvýšili a pojišťovny vykazovaly přebytky, se jim léčilo lépe. Nemuseli se při všem ohlížet na cenu jako předtím. "Zdravotnictví je černá díra. Já když ty peníze budu mít, tak je samozřejmě utratím. Pořád je nová technika, přístroje, které by se mi hodily. Utratí se moc. Domnívám se, že síť zdravotnických zařízení je České republice mírně přebujelá. Nemocnic máme víc než potřebujeme, kdyby se padesát nemocnic zrušilo a vytvořila síť, která by mezi s sebou komunikovala, ušetřilo by se spoustu peněz," přiznal Beneš.

Hosté řešili i návrh ČSSD na snížení počtu zdravotních pojišťoven. Podle ministryně i pana Beneše by v Česku byla ideální síť tak 4 až 5 zdravotních pojišťoven, které by byly na stejné úrovni a byly by schopné si konkurovat.

Zdravotní pojišťovny plýtvají? To snad ne, řekl Kubek

Poměrně ostrá diskuze vznikla, když Beneš uvedl, že zdravotnické pojišťovny mnohdy platí zbytečně, když jde pacient do mnoha lékařských zařízení a všude mu například udělají rentgenový snímek. Prezident české lékařské komory Kubek se rozčílil nad tím, že by snad měly zdravotnické zařízení fixlovat.

V otázce lékové politiky se řeší především nesmyslné a špatně stanovené ceny nákupu léků. Tento nedostatek vytkl prezident České lékařské komory bývalému ministrovi zdravotnictví Julínkovi, který převzal od Evropské unie starou směrnici.

Ve studiu také padl návrh na takzvanou zdravotnickou daň, která by se platila z věcí, které škodí zdraví. Takže vyšší daň u cigaret a alkoholu. Výtěžek z ní by šel přímo do zdravotnictví.

Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mab

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

věk dožití ve zdraví

Sama zde píšete toto: ,, V roce 2017 byl obvyklý věk dožití ve zdraví u mužů 61 let a u žen 62 let.“ Jak ale tedy vysvětlíte, že vy prosazujete odchod do důchodu déle, a to třeba i o 5 a více let?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

13:45 Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

Dvacet devět procent Němců si myslí, že politici by měli být potrestáni za to, co prováděli za covid…