Julínek: Za poplatky si lékař může zvýšit třeba vlastní plat, aby se motivoval

17.06.2010 20:53

Bývalý ministr zdravotnictví a současný kandidát ODS na vedení resortu Tomáš Julínek v pořadu Hydepark obhajoval potřebu regulačních poplatků u lékaře.

Julínek: Za poplatky si lékař může zvýšit třeba vlastní plat, aby se motivoval

Tomáš Julínek, který se za vlády Mirka Topolánka proslavil především zavedením nepopulárních regulačních poplatků u lékaře a za recept, si za svou zdravotnickou reformou stojí. Do zdravotnictví poplatky přinesly osm miliard korun, čekárny u lékaře se „pročistily" a speciální lékařská péče je přístupná všem, zhodnotil exministr zdravotnictví.

Co se ale děje s poplatkem pacienta poté, co opustí jeho peněženku, zajímalo v pořadu jednoho z tazatelů.

„Vybrané poplatky jsou zdaněným příjmem lékaře, který je evidován a kontrolován zdravotními pojišťovnami," reagoval bývalý ministr s tím, že o co se lékaři touto cestou navýší příjem, o to méně dostane od pojišťovny. Jinak může v rámci zlepšování zdravotnické péče nakládat s prostředky podle svého uvážení.

„Třicet korun byl určitý symbol, že může pacient očekávat něco víc, lepší péči. Poplatky může lékař použít, jak chce. Třeba zvýšit plat sestře, nebo sobě, aby měl lepší motivaci," pokračoval Julínek.

Poplatky provází i vyjednávání o vládě

Téma poplatků je na stole i při vyjednávání o vládě zástupců trojkoalice ODS, TOP 09 a Věcí veřejných. Posledně jmenovaná partaj vedená Radkem Johnem navrhuje zrušení poplatků v lékárnách a následně i u lékaře. Chce, aby nemocnice byly schopny poskytovat nejen kvalitní standardní péči, ale i nadstandardní těm, kteří si ji mohou dovolit. Nemocnicím by to podle VV mělo zvýšit zisky.

„Pokud bude poplatek nahrazen adekvátním regulačním opatřením, pak souhlasím se zrušením třicetikorunových poplatků," podotkl Julínek, podle něhož je miliardové rezervy nutné hledat především v nemocnicích a ve snižování nákladů za předražený materiál.


Čtěte také:


Foto: Repro ct24

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: az

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

21:04 „Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

Falšování dějin, lži a jednoduché mozky. V Aby bylo jasno se podívali, jak probíhala jedna z EU Deba…