Chrz v ČT: Opakuji. Za zkažené zuby si může každý sám

11.10.2010 21:30

Prezident České stomatologické komory Pavel Chrz se v pondělním Hyde Parku vyslovil pro vyjmutí zubních výplní, tedy plomb, z veřejného zdravotního pojištění. Zaplombování zubu si má pacient plně hradit sám, zopakoval svůj názor v ČT.

Chrz v ČT: Opakuji. Za zkažené zuby si může každý sám

Chrz odmítl nařčení ze lži v dotazu jednoho z tazatelů, který odmítl, že za tvorbu zubního kazu si může každý sám, což je právě hlavním argumentem k vyřazení plombování zubů z hrazené péče. „Já národu nelžu. Já to vím. Dědičné vady v žádném případě nejsou směrodatné pro vyšší kazivost chrupu," konstatoval Chrz s tím, že je to zdokladováno řadou výzkumů.

Právě proto, že si podle stomatologů každý svůj chrup může proti kazu správnou hygienou a stravovacími návyky ochránit, nejde o péči nutnou a měla by tak být na doporučení zubařů plně hrazena pacientem.„Z veřejného zdravotního pojištění nelze hradit veškerou zdravotní péči, To si myslím že dnes už chápou všichni," uzavřel Chrz.

Jste nespokojeni? Stěžujte si na svého zubaře

Na stížnost jednoho z tazatelů, že pacient už dnes přesně neví, kolik v té či oné zubní ordinaci za stejné úkony zaplatí, protože neexistují pevné ceníky Chrz přitakal jen částečně. „Tam, kde jsou úkony placeny z veřejného zdravotního pojištění, si lze ceny zjistit na našem webu dent.cz," uvedl Chrz. Připustil nicméně, že u ostatních úkonů se ceny skutečně různí a závisí na nákladech té či oné ordinace.

„Zubař je samozřejmě povinen probrat s pacientem ceny předem a teprve po jeho souhlasu je možné v péči pokračovat," vysvětlil Chrz. Pokud by se pacient cítil z jakéhokoliv důvodu ošizen, má pak podle něj možnost se obrátit na stomatologickou komoru, která konkrétní případy prošetří.

Podle jejího šéfa komora ročně šetří až čtyřicet případů, ve kterých je rozhodnuto ve prospěch pacienta. Zubař pak může být sankcionován finanční pokutou do výše 30 tisíc korun nebo podmínečným vyloučením z komory. Posledním stupněm je pak vyloučení z komory, což současně představuje i zákaz výkonu povolání zubaře.


Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ova

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…