Hrůza a strach lékařů. Nadávky a útoky pacientů přitvrzují

08.01.2011 6:16

Podle pátečního vyjádření šéfa lékařských odborů Martina Engela se některá média staví k akci Děkujeme, odcházíme neférově. Olej do ohně prý také přilévají tendenční články. Co si ale o odchodech lékařů myslí diskutující, potažmo pacienti?

Hrůza a strach lékařů. Nadávky a útoky pacientů přitvrzují

Ještě v březnu loňského roku měli mladí lékaři, kteří vyjádřili své nespokojení s platovými podmínkami, podporu téměř čtyř pětin domácí populace, aktuální průzkum společnosti SANEP ale ukázal, že nespokojení lékaři, kteří podávají hromadné výpovědi, mají podporu již jen necelé třetiny veřejnosti.

"Aktuálně mají stávkující lékaři, kteří hromadnou výpovědí dávají najevo svoji nespokojenost s platovými podmínkami, podporu pouze u 32,4 procenta veřejnosti," uvádí SANEP. "Za tento pokles veřejné podpory může bezesporu skutečnost, že dle názoru více jak čtyř pětin domácí populace nespokojení lékaři zneužívají skutečnosti, že hromadným odchodem lékařů může dojít k naprostému kolapsu řady nemocničních zařízení," tvrdí dále agentura na své webové stránce.

Související: Průzkum SANEP: Lékaři ztrácejí podporu veřejnosti

Archiv výzkumů: CVVM , FACTUM INVENIO , SANEP , SC&C , STEM , Médea Research


K VĚCI:

Internetového průzkumu, který se uskutečnil od 29. prosince do 3. ledna, se zúčastnilo 10.208 lidí starších 18 let.

ParlamentníListy.cz se v té souvislosti zaměřily na názory čtenářů internetových zpravodajských serverů. Právě na nich se téma lékařského exodu stává tím nejvíc diskutovaným. Jak to tedy s doktory vypadá na internetových fórech?


Blesk.cz:


"Já to nečtu, nemá to cenu. Lidi nevědí, jaká je lékařská realita, mají zkreslené mínění, které částečně zaviňují média, případně ti, kteří v nich mají prostor," sdělil naší redakci devětadvacetiletý anesteziolog jedné z východočeských krajských nemocnic, který si ovšem nepřál být jmenován. "Stačí, co jsem slyšel od kolegů, co si o sobě přečetli. Za svým si ale stojím, současné podmínky jsou přímo strašné," doplnil pro ParlamentníListy.cz.

Čtenáři serverů Lidových a Hospodářských novin, iDnesu, ale třeba také bulvárního Blesku či ParlamentníchListů.cz to podobně nevnímají. Téměř sedmdesát procent, a to přibližně z tisícovky názorů, se proti odchodu lékařů staví ryze negativně.

"Kdo si myslí, že v cizině bude mít víc peněz, ať rychle odejde. V cizině je jiná pracovní morálka než u nás, tam se musí pracovat a ne se bavit, spát, kafíčkovat. Ano, je to neetické vydírání nás pacientů," uvedl jeden z pisatelů, který svůj názor doplnil nadpisem "Děkujeme a už odejděte". Jeho slova podpořilo mnoho dalších čtenářů. Jiná skupina vyčítá doktorům peníze. "Neznám žádného doktora, který je chudý, který nemá pořádné auto a nejezdí na lukrativní dovolenou!" uvedla další početná část diskutérů.

SLEDUJEME TÉMA:


Doplňme, že se průměrná mzda v České republice pohybuje na úrovni 23 324 korun, přičemž nástupní mzda lékařů je 17 340 korun. Plat lékaře po šesti letech praxe a po složení atestace je 22 770 korun.

Poslední část negativních postojů tvoří urážky, nadávky a jiné verbální útoky. "Hnal bych je bičem!" "Ať táhnou na Slovensko, nebo do Ruska, když se jim u nás nelíbí," "Ať se vypakujou, nikdo je tady nedrží," "Mně chybět nebudou, je to hrůza, jak to u nás ve špitálech vypadá," "Českej doktor? Škoda mluvit!"

Shora uvedených třicet procent se lékařů zastává. Zmiňují počet přesčasových hodin, nutnost mnohaletého studia, pravidelná školení, nezbytné atestace a mimořádnou zodpovědnost. "Když tak nadáváte, běžte na medicínu, udělejte zkoušky, učte se chemii, fyziku, operujte a šest let zapomeňte na cokoli jinýho, vy chytráci," napsal Karel M. na stránkách ParlamentníchListů.cz.

"Věřím, že se nespokojení lékaři nenechají zastrašit," dodal odvahu svým kolegům šéf lékařských odborů Martin Engel. Výpověď podle jeho tvrzení podalo již 3 800 doktorů a počet má i nadále stoupat.

Na to již několik týdnů reaguje ministr zdravotnictví Leoš Heger, který se v těchto dnech snaží získat podporu pro svůj plán reformy českého zdravotnictví. Ta podle Engela ovšem nic nespasí, přestože s některými jejími body odbory souhlasí.

"Reforma pro naši akci nemůže přinést žádné řešení. Dál se budou v nemocnici krást peníze, dál budou peníze mizet kvůli špatné lékové politice, předraženým nákupům, a podivným a drahým stavebním pracím," řekl Engel. Odbory si podle své tiskové zprávy nedělají žádné nároky na prostředky z rozpočtu ministerstva zdravotnictví. Chtějí, aby resort našel prostředky, které v systému již jsou. A sice, jak řekl serveru ParlamentníListy.cz prezident České lékařské komory Milan Kubek, především na účtech zdravotních pojišťoven. "Vždyť to jsou pojišťovny a ne banky!" zlobil se Kubek.

"Chci podpořit pana ministra v úsilí o ozdravení zdravotnictví při tak velmi nezodpovědném chování našich lékařů," řekl po páteční schůzce s ministrem Hegerem prezident Václav Klaus. Ten je také přesvědčen, že nynější období šetření a úspor Hegerovi nahrálo, protože v panující atmosféře půjde obtížnější reformy lépe prosadit.

Kam dál?

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…