Protestující lékaři připraví o práci sestry na odděleních

10.01.2011 7:34

Realizací akce „Děkujeme, odcházíme", kterou svými výpověďmi lékaři bojují především za zvýšení svých platů, může o svou práci přijít celá řada pracovníků nižšího zdravotnického personálu. Přesto odborový svaz, který ohroženou skupinu zastupuje, lékařské odcházení podporuje.

Protestující lékaři připraví o práci sestry na odděleních

„Odejdou-li tak masivně, jak slibují, stovky až tisíce doktorů, může to mít fatální dopad na menší nemocnice a za následek uzavírání oddělení či dokonce zrušení registrace nemocnice," uvedl pro ParlamentníListy.cz exministr zdravotnictví a současný poradce premiéra Petra Nečase Tomáš Julínek (oba ODS).

Připraví je o práci, ale ony jim fandí

Podle něj tak v případě uzavírání oddělení či dokonce nemocnic "samozřejmě přijde o práci personál", který je na odcházející doktory navázán. „Například anesteziologické sestry, a to je vysoce kvalifikovaný odborný personál," doplnil.

"Ano, to je velká hrozba a my o ni hodláme 13. ledna na jednání tripartity mluvit s ministrem zdravotnictví," potvrdila ParlamentnímListům.cz Dagmar Žitníková, předsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče (OSZSP). Přestože odchodem lékařů můžou přijít o práci právě ti zaměstnanci, které zmíněný odborový svaz zastupuje, mají doktoři podle Žitníkové jeho plnou podporu.


Krize nekrize....

„Tady se dvacet let lhalo a teď už s tím vláda něco udělat musí," myslí si Žitníková. Podle ní lékaři vedle peněz bojují i za nápravu celého systému zdravotnictví. „Navíc jsme přesvědčeni, že peníze pro lékaře v systému jsou a není třeba zatížit státní rozpočet. Je třeba zastavit úniky peněz nehospodárnostmi," myslí si Žitníková.

Odmítla i argument, že před rokem 2006, kdy byl šestiprocentní ekonomický růst, o sobě doktoři takto razantně vědět nedali a na dramatickou akci si vybrali dobu, kdy stát musí krýt velké rozpočtové schodky a zastavit tak další zadlužování ČR.

Heger nic nezanedbal, zastává se Julínek

Naproti tomu exministr Julínek odmítá, že by ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) něco zanedbal. „Pracuje s tím, co má a nemyslím si, že by zanedbal třeba komunikaci s lékaři," podotkl Julínek.

Podle něj patrně odborovému svazu zdravotnictví nedochází, že zvýšení platů doktorů třeba z rezerv ohrožených nemocnic, „bude znamenat konec růstu platů nižšího zdravotnického personálu". „Navýšení z rezerv malé nemocnice vysaje na dlouho," podotkl.

K téměř čtyřem tisícům lékařů, kteří hodlají opustit české zdravotnictví, se zřejmě během ledna a února připojí stovky dalších. Druhou vlnu výpovědí v rámci kampaně „Děkujeme odcházíme" ohlásil Lékařský odborový klub, kterému vadí nízké platy lékařů a systém odměn přesčasové práce. 

Podle odborů nyní nemocnice vytvářejí na své zaměstnance nátlak, aby se „rebelie" neúčastnili. I tak ale věří, že se k březnové výpovědi připojí stovky dalších doktorů. Kolegům, kteří by se kvůli iniciativě mohli dostat do finanční nouze, chtějí odboráři pomoci sbírkou.

O podobě finanční pomoci lékařům, kteří mohou být kvůli iniciativě k prvnímu březnu bez práce, zatím odbory úplně jasno nemají. Nicméně je prý už nyní jisté, že do plánované "sbírky" budou moci přispět lékaři i sympatizanti. 


Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ondřej Vaněk

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Proč jste odpískali jednání o penzích?

Nemyslíte, že jste tím koalici nahráli na smeč, že bude tvrdit, jak ona něco prosadila, že vás přizvala k jednání, ale vy jste to odmítli? Kdybyste jednali dál, mohli jste předložit vlastní návrhy, možná by neprošli, ale bylo by evidentní, že jste je podali a chtěli jste reformu, která je potřeba ře...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

13:45 Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

Dvacet devět procent Němců si myslí, že politici by měli být potrestáni za to, co prováděli za covid…