ODS vrací lékařům úder. Navrhne zrušení tabulkových platů

03.02.2011 14:03

Občanští demokraté dnes po jednání poslaneckého klubu předložili další dávku emocí v oblasti zdravotnictví. Zkritizovali postoj České lékařské komory a mimo jiné oznámili, že vyzvou vládu ke zrušení tabulkových platů ve zdravotnictví. Je to prý demotivující.

ODS vrací lékařům úder. Navrhne zrušení tabulkových platů

Nekonečné vyjednávání, bouře emotivních požadavků na obou stranách, okořeněná sem tam i různými ultimáty. To jsou stavy, které doprovází v posledních dnech stále vyhrocenější protestní akci českých lékařů nazvanou: Děkujeme, odejdeme. Po dnešním dopoledním zkrachovalém jednání odborářů, ČLK a ministerstva zdravotnictví, pokročila situace do další fáze.

Po setkání poslaneckého klubu ODS oznámil místopředseda výboru pro zdravotnictví Marek Šnajdr, že občanští demokraté budou trvat na tom, aby dvě miliardy, které nakonec poputují do rezortu zdravotnictví na základě této protestní akce, byly rozděleny pro všechen zdravotnický personál - nebyl určen jen lékařům."Nemůžeme ani souhlasit s tím, aby odboráři dosáhli toho, že by jim byl nakonec garantován návrat všech lékařů, kteří podali výpověď. Odmítáme, aby šly do zdravotnictví však už jakékoli jiné finance, než jsou zmiňované dvě miliardy," prohlásil Marek Šnajdr.

K financím se vyjádřil také poslanec Boris Šťastný. Podle něj by se měly v nemocnicicích zrušit tabulkové platy zdravotníků. "Vedení nemocnic by mělo mít samo kompetence k tomu, odměnit zaměstnance podle kvality odvedené práce. Tabulky jsou v tomto případě demotivujícícm prvkem," uvedl Šťastný.

Jak doplnil, velmi ho znepokojuje postoj České lékařské komory, která podle něj jedná mimo jakékoli přípustné principy svého původního poslání.

Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09), který byl na jednání klubu ODS přizván, přes všechny peripetie vyjádřil víru v to, že lékaři své vypovědi stáhnou. "I když zatím všechna jednání skončila na mrtvém bodě, chci věřit, že v Česku nenastane od března definitivní kolaps lékařské péče," shrnul.

SLEDUJEME téma exodus lékařů

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Poslední „šleh“ zesnulého Miroslava Macka odnesla Černochová

14:35 Poslední „šleh“ zesnulého Miroslava Macka odnesla Černochová

Nejen jeden ze zakladatelů české pravice, ale také dlouholetý břitký glosátor politického dění. I to…