Babyboxy děti ohrožují, rozčilují se odborníci

06.02.2011 18:04

Podle zástupců lékařské veřejnosti jsou schránky na novorozence, tzv. babyboxy, nevyhovující a ohrožují životy i zdraví dětí. V současnosti má podle nich každá matka možnost vyřešit svou případnou tíživou situaci i jinak, než odložením dítěte právě do anonymního babyboxu.

Babyboxy děti ohrožují, rozčilují se odborníci

Další z řady babyboxů, do nichž mohou matky v tíživé situaci odložit po narození své dítě, se má v březnu otevřít v Plzni.

Podle zástupců lékařů ale babybox nemá certifikaci jako zdravotnický prostředek. "Ohrožuje vložené dítě přehřátím, podchlazením a nedostatkem kyslíku," varuje odborná lékařská veřejnost, která s instalací babyboxu v Plzni nesouhlasí.

Veřejnost prý rizika neznala

Lékaři svůj nesouhlas vyjádřili i písemnou formou. „Ve svém dopise adresovaném vedení polikliniky upozorňujeme na rizika, o kterých veřejnost dosud nebyla záměrně informována," uvedl pro Denik.cz jeden ze tří lékařů, kteří se v Plzni proti schránce staví, neonatolog Jiří Liška.

Zástupci lékařské obce také upozorňují,  že z mnoha odborných jednání na Úřadu vlády, Ministerstvu zdravotnictví a odborných společností vyplývá, že babyboxy přináší i další velká rizika.

Dětem prý hrozí nedostatek kyslíku

„Po selhání techniky hrozí přehřátí i podchlazení. Schránka dále nemá přívod kyslíku, a proto může dojít k poškození z nedostatku kyslíku u dítěte porozeného v rizikových podmínkách. Používání boxů nebylo nikdy v žádné zemi legalizováno," argumentuje třeba ředitelka Kojeneckého ústavu s dětským domovem v Plzni Jana Tytlová.

Možnost odložit dítě do schránky je podle lékařů kromě jiného i nehumánní. Podle Lišky má totiž v dnešní době každá žena, bez ohledu na národnost, finanční zajištění a společenské postavení, možnost přivést dítě na svět v bezpečném prostředí zdravotnického zařízení, třeba formou utajeného porodu, pokud si to přeje.

První babybox byl zprovozněn v pražském Hloubětíně v roce 2005, ten zatím poslední zprovoznilo město Slaný začátkem tohoto roku.

Více čtěte:

  • Konec babyboxů, žádá Kocáb. Upírají prý právo na identitu

  • Politici v Plzni neuspěli s plánem na babybox

  • Foto: naseporodnice.cz

    Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

    reklama

    autor: jas

    migrační pakt

    Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

    Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


    Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

    Další články z rubriky

    Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

    21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

    Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…