Debata lékařů: Pět tisíc navrch? Pořád budeme dřít "držkou" v zemi

12.02.2011 11:28

V nepřeberném množství materiálů týkajících se možného exodu lékařů zabrousily ParlamentníListy.cz online mezi doktory z různých nemocnic České republiky. Jejich názory na aktuální řešení krize jsou jasné: nic se nezměnilo, odchod je stále na pořadu dne.

Debata lékařů: Pět tisíc navrch? Pořád budeme dřít "držkou" v zemi

"V tuto chvíli trvá stále rozpor v požadavcích na platy lékařů. My nabízíme už slibovaných pět a osm tisíc, odboráři trvají na osmi až dvanácti tisících měsíčně," uvedl po ukončení pátečního jednání ministr zdravotnictví Leoš Heger. Na tiskovce mezi ním, ČLK a odbory se poprvé objevily úsměvy a šéf resortu dokonce hovořil o posunu dobrým směrem. Jak tento krok vnímají řadoví lékaři?

Krnovský Jakub Heczko v této souvislosti uvedl: "Během víkendové služby jsem si dal za cíl, že ještě než v březnu odejdu, tak udělám něco pro naše pacienty: Naučím naše sestry vojenské hodnosti, aby věděly, jak mají mé nástupce oslovovat," narážel Heczko na vládní plán možného řešení, kdy by armádní lékaři nahradili ty odcházející.

MOŽNÁ JSTE NEČETLI:


Renata Lejčková pro změnu napsala: "Chci mít takové platové ohodnocení, které mi umožní žít, být se svými blízkými a nemuset odejít z této země! Dosavadní jednání neřeší ani jeden bod! Proto stále odcházím! Jen už neděkuju." Pražská doktorka ve svém prohlášení, které se objevilo na sociální síti Facebook, kromě jiného zmiňuje, že nechce žít v práci, ale doma se svými blízkými a že se nechce dívat na to, "jak z naší země, naší nemocnice, našeho oddělení odcházejí šikovní, perspektivní lidé, jakmile se něco naučí."

Další z doktorů hodnotí možný nárůst svého platu takto: "Stát sebere zaměstnancům z těch 5 - 8 tisíc měsíčně více jak 60 procent na různých daních. A doktoři budou rýt pořád držkou v zemi. Za tyhle drobné jsme bojovali?!"

Podobný názor má také lékařka ARO na pražské Bulovce. "Myslím si, že jde o vějičku, stejně nám ty peníze zase nějak vytáhnou z kapes, nemá smysl se toho účastnit," řekla přesvědčená odcházející doktorka ParlamentnímListům.cz.



Podobné názory doktorů se velmi často objevují na sociální síti Facebook, ve skupině čítající necelých devět tisíc členů a nesoucí název Děkujeme, odcházíme. Zde je i přes stovky komentářů cítit mírný strach. Jak v sobotu ráno napsal brněnský lékař Petr Neugebauer: "Kolegyně a kolegové, zvažte, zda do této otevřené facebookové skupiny psát vše, co máte na srdci. Nemám strach, já osobně se třeba za současných podmínek do špitálu nevrátím, i kdybych měl zůstat jediný v ČR. Ale jde o to, že tady musíte při psaní příspěvku počítat s tím, že ho bude číst váš ředitel nebo i Heger. My v Brně máme uzavřenou skupinu D-O FNUSA a FN Brno, tam pouštíme jen ověřené kolegy a probíráme kdeco." Ze strany kolegů v bílých pláštích se žádná reakce nedostavila.

Internista Roman Durdis ovšem voleným zastupitelům otevřeně vzkázal: "Dokud nás, vážení politici, budete urážet a denně pronášet úmyslné lživé výroky, není o čem jednat. Trváme na svých původních požadavcích. Tečka."

Připomeňme, že prvotně ministr Leoš Heger nabídl na platy všech zdravotníků dvě miliardy korun s tím, že lékařům na platy by šlo 1,5 miliardy korun. Zbývajících 500 milionů by pak mělo být určeno na platy ostatního nelékařského personálu nemocnic. Podle informací naší redakce by se měla částka 1,5 miliardy nakonec zvýšit na 1,9 miliardy. Mzda by měla být navíc zanesena přímo do tarifních tabulek a ne, jak bylo původně plánováno, do osobního ohodnocení.

Původní částka na platy lékařů 1,5 miliardy korun měla pokrývat od března letošního roku růst mezd doktorů mezi pěti až osmi tisíci korun. LOK však požaduje růst mezd mezi osmi až dvanácti tisíci korun. Tento růst však podle výpočtů ParlamentníchListů.cz předpokládá částku více než 2,3 miliardy korun, což redakci potvrdila i ředitelka Fakultní nemocnice v Plzni Jaroslava Kunová. "Je evidentní, že i při ministrem navrhovaném růstu 5 až 8 tisíc, by původně navržená částka 1,5 miliardy korun takový růst nepokryla. Tak jako tak budou muset nemocnice, potažmo kraje najít další prostředky ve svých kasách," vysvětlila Kunová.

Oficiální stanovisko ministerstva zdravotnictví je naplánováno na pondělí.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…