Kvůli doktorům petice podepsalo už 65 tisíc lidí

12.02.2011 22:31

Dvě největší petice iniciované rozdílnými stanovisky veřejnosti k nátlakové lékařů „Děkujeme, odcházíme", už podepsalo dohromady 65 tisíc signatářů. Nejmasivnější medializace se přesto dostalo facebookové skupině zdravotních sester podporujících lékařský protest, která čítá jen něco málo přes tisícovku členů.

Kvůli doktorům petice podepsalo už 65 tisíc lidí

Na podporu požadavků lékařů vznikla v druhé půlce ledna petice SOS zdravotnictví. Tu k sobotnímu poledni podepsalo 32 546 signatářů. I přes podporu toho, čeho se lékaři dožadují, zde není přímá podpora způsobu, jakým se lékaři splnění požadavků domáhají.

Požadavky ano, způsob ne

Sami signatáři ale v deníku Blesk zdůraznili, že nesouhlasí s nátlakovou formou protestu. "Velice mě zlobí, že se stav zdravotnictví neřeší. Myslím si, že zrovna ono by se mělo řešit na prvním místě. S formou, jakou lékaři nároky prosazují, ale nesouhlasím," uvedla ve středečním Blesku herečka Jiřina Jirásková, která v minulosti podpořila v předvolebních kampaních ODS.

Také divadelník Jiří Suchý zdůraznil, že s formou výzvy Děkujeme, odcházíme nesouhlasí. "Ale zdraví má člověk jen jedno. S lékaři by se mělo jednat," zdůraznil.


Vládo neustupuj

Poslední den v lednu pak vznikla Petice s názvem „Protest proti kapitulantství před nátlakem lékařských odborů". Přesto i tuto petici už podepsalo ke stejnému termínu 32 288 lidí. Petice je přímým protestem proti způsobu, jaký lékaři k dosažení svých požadavků zvolili. Protest je určen vládě, která podle signatářů nemá takovému „vydírání" ustupovat.

„Tím malým lidským důvodem je, že mě strašně nas*ali ti doktoři tím, jak vydírají přes pacienty s tím, že jiné profesní skupiny, které jsou stejně znevýhodňované jako doktoři v nemocnicích, se tak prostě nezachovaly. A tím myslím zdravotní sestry," dodal pro ParlamentníListy.cz J.X. Doležal.

Malá, ale šikovná

Přestože obě zmíněné petice mají desítky tisíc signatářů, za asi mediálně nejúspěšnější lze označit facebookovou skupinu prezentující se v podstatě též jako petice „Jsem zdravotní sestra a akci Děkujeme, odcházíme plně podporuji". Skupinu založila spoluautorka výše zmíněné petice SOS zdravotnictví zdravotní sestra Lenka Bazalová.

Při svém vstupu na mediální scénu měla skupina asi osm set členů, přesto její zakladatelka Lenka Bazalová už několikrát hovořila jak pro veřejnoprávní Českou televizi, tak i pro Český radiožurnál. I přes tuto medializaci má skupina k dnešnímu dni jen 1029 členů. Připomeňme, že zdravotních sester je celkem cca 80 tisíc. Přes nepočetnost skupiny Lenka Bazalová už napsala několik otevřených dopisů premiérovi a vládě.


Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ondřej Vaněk

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

13:45 Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

Dvacet devět procent Němců si myslí, že politici by měli být potrestáni za to, co prováděli za covid…