Engel: Exodus nebude. Podepíšeme. Tečka

16.02.2011 17:46

Lékařský odborový klub přijal memorandum o navýšení platů. Další akce ale může přijít, varoval nicméně předseda LOK Martin Engel.

Engel: Exodus nebude. Podepíšeme. Tečka

Byly to perné týdny - pro politiky, pro odboráře i pro širokou veřejnost, která s napětím očekávala, jak se bude situace v českém zdravotnictví vyvíjet. Zdálo se totiž, že přijde obrovská krize, pokud se lékařské odbory s vládou nedohodnou.

Podrobněji:
Memorandum schváleno. Lékaři vyžadují podpis premiéra, pak stáhnou výpovědi
SLEDUJEME téma Exodus lékařů

Teď je jasné, že se katastrofické scénáře nenaplní - šéf LOKu Martin Engel ve středu v podvečer oznámil zprávu, na kterou všichni tak dlouho čekali: "Nabídku vlády České republiky z pondělí tohoto týdne jsme přijali."

Jakkoli byla různá dílčí vyjednávání vachrlatá a rozhodování se měnilo i několikrát během dne, teď se zdá, že už rozhodnutí nic nezvrátí. "Jsme přesvědčeni, pokud vše, co nám bylo slíbeno, projde vládou a dalšími instancemi, na kterých bude řada podpisů, že to je pro nás dostatečnou zárukou, že sliby budou naplněny," uvedl Engel s tím, že je rád, že zvítězil zdravý rozum.

Výpovědi začneme stahovat do tří dnů

"Možná je v ukončení jednání a jistém kompromisu naše slabost, ale je třeba zdůraznit, že nám, lékařům, na pacientech skutečně záleží," zdůraznil ještě Engel. Výpovědi jsou prý lékaři připraveni stáhnout okamžitě, jakmile dojde k podpisu memoranda. "Počítáme, že to bude tak do tří dnů," upřesnil ještě.

Lékařský odborový klub tak hlasováním svých regionálních lídrů memorandum schválil.  Domluvené bylo již na pondělním jednání s ministrem zdravotnictví Leošem Hegerem.  

Roli sehrálo stanovisko vlády

Velkou roli v jednání a postojích lékařů sehrálo stanovisko vlády, která sice memorandum vyjednané ministrem Hegerem podpořila, ale jeho definitivní přijetí podmínila ukončením akce Děkujeme, odcházíme. Teprve pak může podle premiéra Petra Nečase následovat právně závazné usnesení vlády.

V rámci protestní odborářské akce Děkujeme, odcházíme podalo výpověď zhruba 3500 nemocničních lékařů. V nemocnicích tak v důsledku toho mohla od března chybět zhruba pětina doktorů. Nemocnice, kraje i ministerstva proto byly nuceny okolnostmi připravit krizové scénáře, jak by se dala náhradní péče zajistit.

Dále čtěte:
  • Vláda přešla na taktiku odborů: Máte týden na stažení výpovědí
  • Odborář křičel na naši redaktorku. Kvůli emailu, který sám rozeslal
  • Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

    reklama

    autor: Alena Hechtová

    migrační pakt

    Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

    Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


    Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

    Další články z rubriky

    Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

    11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

    Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…