Lékařům osm tisíc nestačí: Zase budeme dělat dvacet let otroky

28.02.2011 5:29

Lékaři, kteří se zúčastnili protestní akce Děkujeme, odcházíme, pokračují v kritice domluveného memoranda. Ironické poznámky lze najít jak na internetu, tak v odborných magazínech určených zaměstnancům ve zdravotnictví.

Lékařům osm tisíc nestačí: Zase budeme dělat dvacet let otroky

Co dělají ti, kteří chtěli odejít z nemocnic? Odpovědi jsou dvě. První se radují, že v úterý nemusí do práce, druzí proklínají dohodnuté memorandum. Alespoň tak lze interpretovat mnohé postoje uveřejněné na největší stránce na Facebooku, která kumuluje právě ty protestující z akce Děkujeme, odcházíme.

Tak například lékař Jan Stavěl z Holešova v neděli odpoledne rozeslal mezi téměř deset tisíc přátel tento vzkaz: "Tak kdo kromě mě nejde v úterý do práce? :)"

Už netoliko zábavná četba doprovázela rozhovor odborného magazínu Medical Tribune s odcházejícím lékařem a předsedou sdružení Mladí lékaři Martinem Švestkou. Jak se ukázalo, mnozí z doktorů, kteří se rozhodnuli zůstat, považují memorandum se státem za těžkou porážku. Nálada, která aktuálně panuje mezi "bílými plášti", byla shrnuta takto:

Co se dělo v posledních hodinách:

"Po zveřejnění memoranda zavládlo mezi lékaři velké zklamání. Komunisti měli v roce 1945 vítězný únor, lékaři mají prohraný únor 2011. Dalších dvacet let budou zase pouhými otroky systému, zaznívalo minulou středu unisono mezi lékaři. Proč byli podle vás tak zklamáni?"


Lékaři se baví...


Odpověď je podle Švestky prostá. "Dle mého názoru byli kolegové zklamáni, protože čekali, že se silou, kterou v tu chvíli lékařský stav měl, se dalo vybojovat víc," řekl.

Ačkoli se v rámci dohod například pro lékaře před atestací, kteří jsou v 11. a 12. platové třídě, hovořilo o navýšení platu o pět tisíc korun, realita je prý zcela jiná a změna jako taková příliš zanedbatelná. "Ve světle těchto čísel je ta bezprostřední změna velice malá. V 11. platové třídě se jedná o navýšení platu cca 3 600 korun čistého," sdělil dále Švestka.

K memorandu coby závazku mezi lékaři a státem se houfně vyjadřují také sami doktoři. Oficiálně však stanovisko poskytnout odmítají. A to i v případě, že se ParlamentníListy.cz ptaly těch, kteří se svými názory na sociální síti Facebook netají. "Heleďte, jestli já někde píšu svejm přátelům, tak to je soukromá věc a vám není nic do toho, co tam nahazuju," reagoval velmi podrážděně lékař z Prahy, jehož se redakce snažila oslovit. A nebyl sám. "Nic vám říkat nebudu, všechno zkreslíte," nechal se slyšet sedmadvacetiletý doktor z oddělení ARO v Brně.

Jak tedy vypadají některé z názorů, které se objevují ve skupině Děkujeme, odcházíme na sociální síti Facebook? "Je pravda, že Goebelsova PR agentura fungovala lépe než ta naše!" "Memorandum je lékařské Waterloo," " Dále to již nechci komentovat, protože i my budeme v 66 letech hrát ruletu o to, zda a jaký budeme mít důchod. Už nyní mi je z toho nevolno."

Kromě popsaných výtek si naše redakce všimnula i faktu, že na oficiálních stránkách protestujících doktorů je stále k vidění počítadlo k možnému odchodu (podívejte se ZDE). Znamená to tedy, že exodus bude pokračovat?

"Nechci, aby to někdo bral jako výhrůžku, to už opravdu ne. Časovač se zastavil a spustil by se, pokud by se ukázalo, že není plněno memorandum, k němuž se vláda zavázala. I já chci doufat, že nebude důvod, aby se hodiny na stránkách Děkujeme, odcházíme, opět daly do chodu," řekl ParlamentnímListům.cz předseda Lékařského odborového klubu Martin Engel.

Dodejme, že kritika ze strany lékařů už není tím, co by plnilo denní tisk. Zatímco před memorandem vycházelo až tři sta materiálů denně, v těchto dnech se měřítko, jak ukazují data společnosti Newton, zastavilo na pouhých pár desítkách.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…