Rath se rozčílil kvůli neziskovkám: Heger svůj úřad znásilňuje

07.03.2011 14:11

Ministerstvo zdravotnictví zamítlo návrh Středočeského kraje na zápis pěti jeho krajských nemocnic jako Veřejného neziskového ústavního zdravotnického zařízení (VNÚZZ) Středočeského kraje do rejstříku veřejných zdravotnických zařízení. Hejtmanu kraje Davidu Rathovi (ČSSD) se ale záměr hrubě nelíbí.

Rath se rozčílil kvůli neziskovkám: Heger svůj úřad znásilňuje

"Ministr zdravotnictví ten úřad znásilňuje," reagoval na rozhodnutí šéfa resortu Leoše Hegera (TOP 09) středočeský hejtman a propagátor neziskových nemocnic David Rath (ČSSD).

Všude to jde. Jen u nás ne, lituje Rath

 "Všude na světě neziskové nemocnice existují, jenom v českém pravicovém prostředí je trend všechno privatizovat," rozčílil se v České televizi.

Rath vyslovil ale také přání, aby se do budoucna záměr resortu změnil. "Ministerstvo svým krokem zneužilo pravomoci, doufám, že se v budoucnu  neziskové nemocnice do českého právního řádu vrátí," uvedl. Argumentoval třeba penězi, které "běžné" nemocnice musí odvádět na daních, místo aby je investovaly do péče o pacienty. Tak, jako ty neziskové.

Resort rozhodnutí hájí

Resort zdravotnictví si ale za svým záměrem stojí. Hlavním důvodem k rozhodnutí neziskové nemocnice nepovolit je podle něho zejména fakt, že skupina koaličních poslanců předložila návrh na zrušení zákona o neziskových nemocnicích.

Ministerstvo vyšlo zejména z toho, že zákon bude schválen, protože se na něm shodla celá koalice. Spočítalo rovněž transformační náklady pro Středočeský kraj na pár měsíců, co by tyto nemocnice byly jako neziskové registrovány a považuje je za příliš vysoké.

"Hrozily by velmi vážné právní, vlastnické a jiné problémy a také nejistota pracovníků pěti nemocnic. Proto ministerstvo žádost zamítlo," řekl náměstek ministra Martin Plíšek.

Heger: Návrh byl nefunkční

Ve skupině koaličních poslanců, kteří zákon navrhli zrušit, byl přitom také ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09). Norma je podle něho nekoncepční, rozporná a nefunkční.

Zákon o neziskových nemocnicích prosadily v minulosti ČSSD a KSČM. Ústavní soud zrušil na podnět senátorů ODS ustanovení, podle kterého museli zřizovatelé převést asi 140 nemocnic na neziskové. Možnost zřízení neziskových nemocnic zůstala, žádná nezisková nemocnice však nevznikla.

Čtěte:

Rath chce řídit finance. Škromach: Když to může dělat i Kalousek

Růst DPH může nastartovat problémy ve zdravotnictví, tvrdí Rath

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jas

RNDr. Alexandr Vondra byl položen dotaz

svoboda slova

Cituji vás: ,,„Pak tu ale máme spoustu věcí označovaných za ‚dezinformační narativ‘ a podobně, kdy je zřejmé, že se toto označení používá jen jako zbraň proti politickým oponentům." Je zajímavé, že to říkáte zrovna vy, když tato vláda, kde je i ODS a ostatně hlavně sám Fiala dost často toto dělá a n...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

O 150 Kč méně. V Polsku. Doufali, že si toho nevšimnete

13:21 O 150 Kč méně. V Polsku. Doufali, že si toho nevšimnete

Že se nakupovat v Polsku už nevyplatí? Možná nesouhlasí Češi, kteří si koupili kilo krůtích prsou v …