Heger zvedl ze židle Svaz pacientů: Zvýšení poplatků? Šílenost

23.03.2011 22:55

Ministr zdravotnictví Leoš Heger zvažuje zvýšení zdravotnických poplatků. U lékaře by se mělo platit 50 korun, za pobyt v nemocnici a návštěvu specialisty bez doporučení praktického lékaře až 200 korun, informovala ČT. Kromě kritiky ze strany politických oponentů se ministr dočkal i reakce ze strany Svazu pacientů. Ten považuje nápad ministra za „šílenost".

Heger zvedl ze židle Svaz pacientů: Zvýšení poplatků? Šílenost

Heger kromě zvýšení samotných poplatků uvažoval také o zpoplatnění dopravy sanitkou a neakutních vyšetření. Zdražením chtěl vykompenzovat deset miliard, které jeho ministerstvu pro příští rok chybí v rozpočtu.

"Je možné uvažovat o zvyšování regulačních poplatků, které má své limity v tom, že zvyšování by musely doprovázet sociální opatření," řekl ČT Heger. Třeba právě navýšený poplatek za pobyt v nemocnici by se začal od příštího roku nově počítat do celkového ročního limitu. Ten je dnes u dětí a důchodců 2500 korun ročně, u ostatních dvojnásobek.

Ministr ale se svými návrh narazil na jednání zástupců koalice ve formátu K9, kterého se ve středu večer účastnil. Koaliční strany ve zdravotnictví totiž neplánují zavedení poplatků nad rámec koaliční dohody. Heger ale svůj názor přesto hodlá přednést na jednání koaličních špiček, které se uskuteční příští týden.

Heger je antisociál, zlobí se Svaz pacientů 

Návrh ministra Hegera na zvýšení poplatků u doktora nebo v nemocnici nicméně rozčíl Svaz pacientů. Považuje ho za šílenost a společenskou likvidaci nemocných, vyjádřil se po zveřejnění informace důrazně Svaz pacientů.

„Zdá se, že ministr Heger ztratil veškerou soudnost a cit pro sociálno. Podle našeho názoru z lékaře Hegera se stal nelida a antisociál non plus ultra. Žádné slitování už nelze mít s ministrem Hegerem a tím i jeho TOP 09," napsal v prohlášení, které mají ParlamentníListy.cz k dispozici, předseda svazu Luboš Olejár.

V současné době platí lidé 30 korun za návštěvu lékaře, 60 korun za pobyt v nemocnici. Za převoz sanitkou, který byl dosud zdarma, by měli lidé podle návrhu dát pět korun za každý ujetý kilometr. 

Heger připouští, že poplatky by se zvyšovat nemusely, pokud by stát zvýšil úhrady, které dává stát pojišťovnám za děti, důchodce nebo nezaměstnané. Jenže s tím nesouhlasí ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). "Prosazujeme vyšší odpovědnost pro všechny účastníky systému, tedy pro zdravotní pojišťovny, zařízení i pacienty a také vyšší spoluúčast," řekl ministr financí. 

Julínkovatí snad Heger?

"Pro mě je šokující, že doposud uvážlivý ministr Heger nám nějak julínkovatí," řekl ještě před jednáním K9 stínový ministr zdravotnictví David Rath (ČSSD) v narážce na ministra ODS Tomáše Julínka, který poplatky zavedl. Také od některých koaličních kolegů zaznívá na Hegerovu adresu kritika. Předseda sněmovního výboru pro zdravotnictví Boris Šťastný (ODS) tvrdí, že zvyšovat poplatky bez motivace pacientů k úsporám v systému zdravotní péče je holý nesmysl. "Žádné zvyšování poplatků dokud nevyčerpáme všechny vnitřní zdroje, které ve zdravotnictví máme," uvedl také ministr dopravy Vít Bárta (VV). 


Co by mělo podle Hegera podražit: 

  • u praktického lékaře a stomatolog: z 30 korun na 50 korun,
  • za den v nemocnici z 60 korun na 200 korun
  • nově u specialistů 200 korun (bez doporučení od PL)


Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pas

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

13:45 Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

Dvacet devět procent Němců si myslí, že politici by měli být potrestáni za to, co prováděli za covid…