Ne všichni lékaři dostali přidáno. Engel je na pozoru

19.04.2011 19:43

Lékařský odborový klub-Svaz českých lékařů (LOK-SČL), který počátkem roku vymohl zvýšení platů lékařů v nemocnicích, důsledně ohlídá to, aby byly zvýšeny i v nemocnicích, kde se to dosud nestalo, informoval předseda klubu odborářů Martin Engel.

Ne všichni lékaři dostali přidáno. Engel je na pozoru

Zatím se podle odborářů nezvýšily platy lékařů v nemocnicích ve Zlíně, Vsetíně, Uherském Hradišti, Mělníku a Písku. V některých zařízeních pak nemají lékaři navýšení smluvně zaručené v nárokové složce mzdy. 

"Vedení LOK-SČL bude rozhodně trvat na tom, aby i v těch nemocnicích, kde k navýšení platů ještě nedošlo, byly lékařům za rok 2011 poukázány finanční prostředky v celkové výši odpovídající desetiměsíčnímu zvýšení mezd, tedy již od března," uvedl Engel v prohlášení, které mají ParlamentníListy.cz k dispozici. 

Odboráři, kteří se zvýšení platů domáhali v protestní akci Děkujeme, odcházíme, v úterý rekapitulovali plnění memoranda o úpravě poměrů ve zdravotnictví, které zvýšení platů lékařů garantuje. Memorandum 17. února podepsali Engel a ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09). 


"Vedení Zlínského kraje již počátkem března nepodepsalo dohodu o memorandu a v současné době, když nemocnice nedostaly peníze od pojišťoven, se situací odmítlo zabývat a vůbec se k ní vyjadřovat," upozornila krajská koordinátorka LOK-SČL pro Zlínský kraj a členka celostátního předsednictva lékařských odborů Marcela Henčlová. 

Odbory opět kritizují vládu

Podle dohody lékařských odborů s ministrem Hegerem mají nemocniční lékaři od března dostávat měsíčně k průměrnému platu 48.000 korun dalších 5000 až 8000 korun podle kvalifikace a délky praxe. Celkem se tak mezi 18.000 nemocničních doktorů rozdělí do konce roku dvě miliardy korun. 

Odboráři v úterý kritizovali i současnou vnitropolitickou krizi a její dopady na reformy zdravotnictví. "Od ukončení akce Děkujeme, odcházíme uplynuly již více než dva měsíce, ale nemám pocit, že by se příprava reformních zákonů ve zdravotnictví výrazně posunula kupředu," zdůraznil Engel. Minulý týden chtěl prý o problémech jednat s Hegerem, plánovaná schůzka ale byla ze 14. dubna kvůli politické situaci přeložena na 21. dubna. 


Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pas, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

13:45 Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

Dvacet devět procent Němců si myslí, že politici by měli být potrestáni za to, co prováděli za covid…