Jednání odborů s vládou zkrachovala. Kvůli zdravotní reformě

20.06.2011 23:25

AKTUALIZOVÁNO Poprvé od čtvrteční stávky v dopravě se zástupci odborů sešli s ministry Nečasova kabinetu k jednání v tripartitě. Odboráři ministry přesvědčovali, aby odložili hlasování o zdravotnické reformě. Balík z dílny ministra Hegera měla sněmovna projednávat ještě tento týden. Odbory dlouhodobě protestují proti nastavení standardní a nadstandardní zdravotnické péče.

Jednání odborů s vládou zkrachovala. Kvůli zdravotní reformě

Šéfka zdravotnických odborů Dagmar Žitníková potvrdila, že budou požadovat úplné stažení návrhu. Některé aspekty připravované reformy se nelíbí ani šéfovi Svazu průmyslu a dopravy Jaroslavu Hanákovi. "V určité míře musím souhlasit s odbory, že zdravotnictví je nepředstavitelná černá díra, ve které se ztrácejí peníze," uvedl Hanák pro portál iDnes.cz.

Již před začátkem jednání to však nevypadalo, že by vláda mohla odborářské požadavky splnit. Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek pouze připustil, že by návrh mohl projít jistými úpravami v Senátu. Prosazení zdravotnické reformy je však nezbytné pro prosazení dalších úsporných změn, které vláda plánuje.

Změny při novelizaci

Po pětihodinovém jednání však zástupci odborů a vlády nedospěli ke kompromisu a jednání skončila krachem. Podle Drábka odbory trvaly na tom, aby se o zákonu nyní nehlasovalo a vrátil se k projednávání, tedy do takzvaného druhého čtení. Konkrétní připomínky prý ale neměly. "Nabídli jsme odborům diskusi nad jejich případnými konkrétními požadavky při nejbližší novelizaci, která bude během krátké doby," uvedl Drábek.

Sociální partneři se nedohodli ani na daňové reformě. Předali vládě pouze svá stanoviska, po připomínkovém řízení bude tripartita o změnách v daních jednat znovu.

OBRAZEM Tripartita po stávce

Psali jsme:
Nikdo neví, jak se změní zdravotnictví. Levice vyhrožuje soudem

V roce 2014 si zaplatíme za čtvrtinu zákroků

Podle plánu ministerstva zdravotnictví by pacienti zatím měli připlácet pouze za půl procenta léčebných úkonů - pacienti si uhradí třeba kvalitnější oční čočky nebo robotické operace. Postupem času by se však seznam nadstandardních úkonů měl rozšířit. Za tři roky už by by měl zahrnovat téměř čtvrtinu procedur.

Ministr zdravotnictví také chystá zvýšení poplatků za pobyt v nemocnicích. Místo současných 60 korun za den v nemocnici zaplatí pacienti stokorunu. Na léky do padesáti korun se nově nebude vztahovat příspěvek od zdravotních pojišťoven. Finanční úlevu přinese aspoň to, že lidé budou platit 30 korun za recept nikoli za jednotlivé položky.

ČSSD: Reforma je v rozporu s Ústavou

Opoziční ČSSD podá na zdravotnickou reformu žalobu k Ústavnímu soudu. Podle jejích poslanců je totiž zpoplatnění některých lékařských zákroků v rozporu s Listinou základních práv a svobod, která lidem slibuje právo na bezplatnou péči.

Čtěte také:
Heger pro rozhlas: Na tripartitě neustoupím. Péče bude pro všechny 
Arogantní vláda, špatná reforma. To řekl předák podnikatelů 
Hegerova reforma se dostane až k Ústavnímu soudu 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: qot

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …