Rath zopakoval v televizi: Nadstandard napadneme u soudu

21.06.2011 23:06

Poslanecká sněmovna schválila kontroverzní reformu zdravotnictví. Podle sociálních demokratů je ale porušuje ústavou zaručené právo na bezplatnou zdravotní péči.

Rath zopakoval v televizi: Nadstandard napadneme u soudu

"To, co ministr (zdravotnictví) označuje za reformu, znamená jenom zdražování zdravotní péče. Pacienti budou platit daleko víc, ze svých peněženek vydají až 18 miliard ročně navíc, což je obrovská částka," řekl k reformě David Rath (ČSSD) v pořadu ČT Události a komentáře.

S tím ale nesouhlasí ministr zdravotnictví Leoš Heger TOP09. "Spoluúčast se mírně zvýší, ale to zvýšení na úkor pacientů bude jen o jednu až dvě miliardy za rok."

Podle komentátora České televize Petra Vaška je pravda trochu jinde. "Reforma jako taková neznamená zvýšení poplatků o osmnáct miliard, ale otevírá prostor pro jejich zvyšování. Kdyby poplatky rostly o těch pět procent, jako teď, pak by do roku 2014 o těch osmnáct miliard skutečně vzrostly," vysvětlil.

Psali jsme:
Rath: Cíl zdravotní reformy je jediný - dát lidem méně za stejné peníze
Julínkův mluvčí varuje: Nevíte, zda léčí či zabíjí. Reforma teprv přijde

Bude zdravotní péče jen pro bohaté? Tak to není, tvrdí Heger

Nejasnosti panují i ohledně zákroků, které bude proplácet pojišťovna a tzv. nadstandardů, které si pacienti budou muset platit sami.

"Standard placený pojišťovnou nemají určovat lékaři, ale úředníci. Já k nim nemám úplnou důvěru," říká Rath s tím, že pro něho jsou pouhými parazity.

"Nejde o to, kdo bude nadstandardy dělat, ale kdo je bude garantovat," říká k tomu ministr zdravotnictví Leoš Heger.

"Nadstandardy bude garantovat ministerstvo zdravotnictví, ale dělat je budou odborníci z univerzity Jana Evangelisty Purkyně, odborníci z lékařské komory a podobně," tvrdí ministr.

Nadstandard by se podle něj navíc měl týkat pouze omezené části medicíny. Za příklad dává operace tzv. robotickou rukou. "Stejně kvalitní chirugii lze provést i endoskopií a za méně peněz," vysvětluje Heger.

Související:
Heger zaměstná profesory. Určí, co je standard a co bude za peníze

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jhe

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …