Šťastný a Šnajdr k reformě: Soukromníci do zdravotnictví

12.07.2011 16:54

Přísnější pravidla, která budou po přijetí nového zákona o zdravotních službách garantovat kvalitu zdravotních zařízení, by se podle názoru ODS měla vztahovat na všechna tato zařízení, a ne jen na nově vzniklá. Po jednání poslaneckého klubu ODS to novinářům řekl poslanec a někdejší náměstek ministra zdravotnictví Marek Šnajdr.

Šťastný a Šnajdr k reformě: Soukromníci do zdravotnictví

ODS bude podle Šnajdra tuto změnu současné podoby zákona prosazovat v parlamentní i koaliční diskusi před definitivním schválením normy. "Je potřeba, aby pacient v každém zařízení nalezl stejné podmínky," vysvětlil Šnajdr.



ODS nechce posílení role lékařské komory

Dalším problematickým a pro ODS nepřijatelným prvkem je podle něho posílení role České lékařské komory v takových otázkách, jako je bezdůvodná kontrola zařízení či vstupování do dokumentace pacienta.

ODS také bude prosazovat a doufá v nalezení kompromisu tak, aby zřizovatelem zdravotních služeb nemuseli být jen krajské příspěvkové organizace, ale i soukromníci. "Již dnes velmi kvalitně tuto službu poskytují. Pokud bychom tuto úpravu neudělali, mohli bychom čelit tomu, že by tito poskytovatelé zanikli," vysvětlil.

Šťastný: Nehledejte v tom politiku

Poslanecká sněmovna základní zákony zdravotnické reformy začala probírat v prvním čtení. Šnajdrův stranický kolega Boris Šťastný v této souvislosti podotkl, že v zákonech spojených s reformou "není třeba hledat tolik politiky". Připomněl, že zákon o zdravotních službách je zákonem "kodexovým", který nahrazuje zastaralou základní normu z 60. let minulého století. "Je to něco jako občanský nebo obchodní zákoník," zdůraznil Šťastný.

V rámci reformy zdravotnictví poslala vláda poslancům zákony o zdravotních službách, specifických zdravotních službách a zdravotnické záchranné službě. Platit by měly od ledna příštího roku. Změní se tak například podmínky pro umělé oplodnění, sterilizaci a pravidla pro záchrannou službu. Zákon dá záchranářům například právo vstupovat do cizích objektů a požadovat od občanů pomoc.

Čtěte více:
Opozice hodlá reformu zdravotnictví napadnout u Ústavního soudu 
Zdravotní reforma musí projít sněmovnou v červnu, pohrozil VV Šťastný
Ne. Prezident reformu zdravotnictví nevetuje, říká sebevědomě Šťastný
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor:

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…