Senátní výbory odmítly novelu o zdravotním pojištění

13.07.2011 19:49

Zdravotní a ústavně-právní senátní výbory odmítly první část zdravotní reformy. Doporučily zamítnout novelu o veřejném zdravotním pojištění. Především to bylo kvůli výhradám sociální demokracie.

Senátní výbory odmítly novelu o zdravotním pojištění

Novela o veřejném zdravotním pojištění je první částí zdravotní reformy, kterou prosazuje vládní koalice. Oba senátní výbory ji ale odmítly. Podle šéfa ústavního výboru Jaroslava Kubery z ODS opozice nejvíce kritizovala rozdělení na standardní a nadstandardní péči. Návrh novely totiž například zvyšuje poplatky za pobyt v nemocnici.

"Panuje pořád obava, že vše bude nadstandardní. Pan ministr zdravotnictví Leoš Heger to vyvrátil tím, že říkal, že neexistuje operace taková, aby byla jen nadstandardní," argumentuje Kubera. Podle místopředsedy zdravotního výboru Petra Guziany z ČSSD ale ministrovi při obhajování novely zákona nepomohla ani rozsáhlá diskuze.

Novelu zřejmě vrátí zpět Senát

Opozice v čele s ČSSD ale již dříve ohlašovala, že se kvůli obsahu novely obrátí na Ústavní soud. A protože má levice v Senátu většinu, pravděpodobně se novela vrátí do Poslanecké sněmovny.

Kromě této novely řešil ústavní výbor i silniční zákon. Ten například stanovuje odpovědnost provozovatele za vozidlo - koalice si od něj slibuje omezení vymlouvání řidičů na osobu blízkou. Senátorům se ale nepovedlo přijmout stanovisko k této novele, i když k ní zazněly výhrady. "Z hlediska ústavnosti a zákonnosti je to samozřejmě úplný nesmysl. Je to prolomení toho, že vy vlastně musíte dokazovat svoji nevinu. To je absurdní," říká Kubera k silniční novele.

Čtěte více:

Podrazácká reforma. Smekám před Kalouskem, nastoupil řečník Rath

Lidovci souhlasí se zdravotnickou reformou, ale ne s tou vládní

Místopředsedkyně odborů se zlobí na koalici. A plete si reformy

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…