Standardy a nadstandardy? V některých oborech nemožné

31.07.2011 23:41

Hegerova zdravotnická reforma naráží na nečekaný problém. Ukazuje se totiž, že avizované standardy a nadstandardy nejdou u některých diagnóz vůbec nastavit. Zprávu přinesla agentura Mediafax.

Standardy a nadstandardy? V některých oborech nemožné

Týká se to třeba onkologické léčby. Tam totiž existují možnosti alternativních úkonů, jejich cena však šplhá do závratných výšin. "Neumím si představit, že svému pacientovi říkám, že si jako nadstandard může zaplatit léčbu, která ho bude stát půl milionu korun. Tím ho akorát vystresuju a vystraším. Domnívám se, že v našem oboru pro takové experimenty prostor není," uvedl šéf České onkologické společnosti Jiří Vorlíček.

Podle něj by navíc hranici standardu a nadstandardu měli určovat politici či pojišťovny, nikoli lékaři. Celý systém musí být nastaven podle toho, kolik si české zdravotnictví může finančně dovolit, o čemž nemůže rozhodovat odborná veřejnost, ale lidé, kteří určují státní rozpočet.
Pokud by tedy ministerstvo zjistilo, že nemá dostatek financí pro všechny pacienty, museli by onkologové snížit obecnou úroveň své péče. Podle Vorlíčka se jedná o celkem běžnou praxi. „Nepokryje se třeba meziroční nárůst nových diagnóz," vysvětluje lékař. Podle něj je však nutné situaci veřejně přiznat a ne jen hodit odpovědnost na lékaře.

Problémy s nastavením standardů odborníci vidí třeba i v kardiologii či kardiochirurgii. "V našem oboru jde obvykle o rychlé život zachraňující úkony, takže si to moc představit nedovedu," řekl Mediafaxu olomoucký kardiolog Miloš Táborský. V tomto oboru ministerstvo uvažuje například o definici monitoringu na dálku jako nadstandardu. Tento vylepšený kardiostimulátor však podle Táborského stojí pojišťovny stejně peněz, jako běžný přístroj.


Odpovědnosti se zříkají i nemocnice

Podle plánů politiků by se do rozhodování o běžné a nadstandardní péči mohly zapojit i nemocnice. Ty by měly určovat ceny nadstandardních úkonů v rozmezích daných ministerstvem. Mnoho zařízení však o něčem takovém nechce ani slyšet. "S námi zatím nikdo nemluvil. I kdyby se ale snažil, já ze své pozice na rozhodování o nadstandardu nejsem kompetentní. To, co je nadstandard, musí stanovit odborné společnosti," ohrazuje se proti Hegerovým plánům šéfka Všeobecné fakultní nemocnice Dana Jurásková.

Výsledky jednání o standardu a nadstandardu by se měly projevit do konce roku. V té době chce ministerstvo zdravotnictví zveřejnit první seznam nadstandardních úkonů. V první vlně by se tam měly objevit především úkony s použitím speciálních materiálů, jako je lepší sádra či oční čočka. V dalších letech by se pak seznam měl dále rozšiřovat.

Ministerstvo zdravotnictví tvrdí, že by první vlnu debat o nadstandardu uzavřelo již na konci roku, kdy by se mohly objevit první výkony hrazené mimo zdravotní pojištění. Zpočátku se hovoří o některých zdravotnických materiálech, jako je lepší sádra nebo oční čočka. V dalších debatách se má okruh nadstandardu dále rozšiřovat.


Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: qot

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…