Americký velvyslanec lobboval za léky. Prý to je ok

12.08.2011 16:01

Ministerstvo zahraničí má zato, že lobbing amerického velvyslance Normana Eisena v české lékové politice byl transparentní. Americká strana nyní připustila, že Eisen jednal na žádost farmaceutických koncernů.

Americký velvyslanec lobboval za léky. Prý to je ok

Americký velvyslanec Norman Eisen měl podle slov ministra zdravotnictví Leoše Hegera lobbovat za zrušení zákona o internetových aukcích léků. Ten sice ušetří miliardy korun, ovšem domácím a zahraničním farmaceutickým koncernům uškodí.

"Podle všech informací postupovala americká ambasáda transparentním způsobem," zhodnotil ale velvyslancův krok tiskový odbor ministerstva zahraničí.

Související: Americký velvyslanec lobboval proti úsporám v českém zdravotnictví

"Velvyslanectví respektuje, že zdravotní reforma je vnitřní záležitostí české vlády. Nicméně si myslíme, že všechny zainteresované strany, kterých se reforma týká, by měly mít možnost vyjádřit své připomínky," vyjádřil se tiskový atašé amerického velvyslanectví Paul Oglesby s tím, že takový lobbing je zcela v pořádku.

Poslanci opoziční ČSSD kritizují rušení některých českých ambasád v zahraničí, což je krok, kterým chce ministr Karel Schwarzenberg ušetřit na výdajích. V souvislosti s tím argumentují, že jednou z rolí velvyslance je pomáhat prosazení byznysu své země v cizině, což je přesně to, co Eisen také udělal.

Čtěte více:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…