Emmerová: Proč Heger vyvyšuje roboty? Vždyť je také lékař

22.09.2011 20:33

Zavedení nadstandardů v rámci reformy zdravotnictví je jablkem sváru nejen mezi politiky. Kritizuje to opozice, ale protestuje už i část lékařské odborné veřejnosti. Podle ministra Leoše Hegera (TOP 09) by si totiž lidé měli v příštím roce začít připlácet na pět až deset zákroků, celý systém by měl začít fungovat od následujícího roku 2012. Mluví se o tom, že by k nadstandardním zákrokům mohly patřit třeba robotické operace. Tomu se brání politická opozice, protestní hlasy ale zaznívají i z odborných řad lékařů.

Emmerová: Proč Heger vyvyšuje roboty? Vždyť je také lékař
Foto: Hans Štembera
Popisek: Leoš Heger

„V České republice bylo provedeno téměř 6000 robotických operací. Všechny u onkologicky nemocných. Nedovedeme si představit, že bychom měli tuto operativu zastavit. Pro lidi s rakovinou by to byla ztráta," řekl pro ČTK doktor Študent.

Robot je dražší, ale šetrnější a má pozitivní vliv na dlouhodobé přežití

Robot se používá podle něj třeba při operacích rakoviny prostaty, dělohy a konečníku. Robotická operace pro nemocné představuje menší zátěž a také menší ztrátu krve i riziko komplikací, uvedli lékaři. Klasická operace, při níž se odstraní prostata, vyjde na 43.000 až 80.000 korun. Laparoskopický klasický zákrok stojí kolem 83.000 korun a robotický pak 136.000. Cena ozařování se pohybuje od 106.000 do 230.000 korun. „Robotická operace je levnější než ozáření a přitom má o 40 procent větší efekt z hlediska dlouhodobého přežití u rakovinových onemocnění," poznamenal Študent.

Nechápu, proč neberou v úvahu výsledný efekt, zlobí se ex-ministryně Emmerová.

„Nedivím se reakci lékařů," říká pro ParlamentníListy.cz poslankyně Milada Emmerová (ČSSD) - „civilním" povoláním lékařka. Toto dělení standardu a nadstandardu je podle ní jakýsi „neřízený nesmysl". „Když jsem konzultovala záležitost jednodenní chirurgie v naší fakultní nemocnici v Plzni, informoval mě primář chirurgie Treska, že klasická operace kýly stojí 4 tisíce. Provede se řez, zákrok a pacient je v nemocnici 3-4 dny. Pokud se to dělá v rámci jednodenní chirurgie pomocí laparoskopu, stráví pacient v nemocnici maximálně 48 hodin a zákrok je podstatně šetrnější. Operace, pravda, stojí šestkrát víc, tedy 24 tisíc. Nechápu, proč ministr Heger neustále vyvyšuje ty roboty, a přitom nebere v úvahu výsledný efekt. Nerozumím tomu, je to přece také lékař," říká Emmerová.

V Česku existuje sedm center s osmi robotickými operačními systémy. Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) na ně loni vydala zhruba 106 milionů korun. Podle ředitele VZP Pavla Horáka je částka přibližně stejná i letos a hradí se takové zákroky, při nichž je obtížné dostat se k postiženému místu v těle.


Mladý lékař odoperuje bez příplatku, za profesora si pořádně připlatíme

Náměstek ministra zdravotnictví Petr Nosek uvedl, že ministerstvo se nebrání, aby se robotické operace hradily z pojištění v „indikovaných případech" (když je zákrok robotem přímo doporučován lékařem na základě stavu a diagnózy). Dodal, že by ale tuto metodu měli mít možnost využívat i další pacienti, kteří ji vlastně nepotřebují. Museli by si ji ale doplatit. Nosek dodal, že odborné lékařské společnosti mají ministerstvu předložit své návrhy, co by mohlo být v nadstandardu. Poté se o výsledném seznamu bude jednat.

Tato forma přípravy nadstandardů je mi také proti srsti, říká Emmerová. Ceny za práci robotů se podle ní dají těžko škatulkově spočítat, tak to ministerstvo předalo k rozhodování lékařské komoře. „A tam ti páni profesoři to vzali zase od peněz," zlobí se Emmerová, v minulosti rovněž ministryně zdravotnictví. „Takže, bude li pacienta vyšetřovat nebo operovat nějaké „ucho" (rozuměj začátečník), tak pacient možná nic nedoplatí, zatímco bude li operovat pan profesor, bude to stát balík a ten pan profesor se „rozpůlí" s nemocnicí. Podle mne jsou to naprosto scestné kroky, rozčileně komentuje Emmerová.

Jestliže je podle Milady Emmerové robotická operace přesnější a je u ní menší riziko komplikací, mělo by právě toto být rozhodujícím faktorem a tomu by se měla jednoznačně dát přednost. „To přece nemůže být žádný nadstandard, zlobí se poslankyně - lékařka.


Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radmila Zemanová-Kopecká

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

13:45 Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

Dvacet devět procent Němců si myslí, že politici by měli být potrestáni za to, co prováděli za covid…