Novela zákona: Farmaceutické firmy nebudou moci lobbovat u lékařů

03.11.2011 13:19

Ministerstvo zdravotnictví chce omezit lobby farmaceutických firem. Nový zákon o regulaci reklamy zamezí průzkumy trhu a studie, které propagují léky. Lékaři by také nesměly být ovlivňováni při předepisování léků. Vláda bude projednávat novelu na přelomu roku.

Novela zákona: Farmaceutické firmy nebudou moci lobbovat u lékařů

Novela zákona zakáže loterie a hry, díky kterým mohou farmaceutické firmy ovlivnit předepisování léků. Lékaři také nebudou moci předepisovat lék, pokud se k tomu rozhodl na základě reklamního tlaku a jezdit na propagační konference farmaceutických firem.

„Novela také výrazně omezuje sponzoring kongresové turistiky zdravotníků. Lékařům smí nově firmy hradit jen zdůvodnitelné výdaje, jako je ubytování, strava, doprava a registrační poplatek. Pokud tyto podmínky nedodrží, chystáme i zvýšené pokuty," uvedl pro iDnes.cz náměstek pro legislativu právo Martin Plíšek.

Ministerstvo si chce pojistit dodržování nařízení vysokou pokutou. „Pro konkrétní opakované porušení zákona se pokuty zvýší až na řád desetimilionů tak, aby to pro firmy bylo motivační," vysvětlil ministr zdravotnictví Leoš Heger. V současné době firmám hrozí pokuta pouze v řádech statisíců.

Čtěte více:
Americký velvyslanec lobboval za léky. Prý to je ok
Některé léky neseženete. Lékárny je prodávají do zahraničí
Skvělý byznys pro lékaře. Předepisujte naše léky, dostanete provizi

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor:

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…