Distributoři léky prodávají radši do zahraničí a Češi mají smůlu

11.12.2011 8:47

Lék Micardis na vysoký krevní tlak se stává v Česku nedostatkovým zbožím. Prodává se zde příliš levně, a tak dávají distributoři přednost zahraničí, kde si vydělají více peněz. Tento přípravek není ojedinělým případem, podobně končí i další léčiva.

Distributoři léky prodávají radši do zahraničí a Češi mají smůlu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lékárna, ilustrační foto

Firmy, které mají distribuční oprávnění, si mohou mezi sebou léky přeprodávat nebo je distribuovat do zahraničí. Může se tak stát, že léky, které byly původně koupené pro Českou republiku, nakonec skončí v zahraničí. Stejně jako přípravek Micardis. Příčinou jsou maximální ceny léků, které jsou v porovnání s EU velmi nízké.

„Nedostatek zmíněného léku je nárazový a velmi dobře ilustruje situaci na našem trhu s léčivy. V současné době ho nelze běžně objednat z distribuce do lékáren, to znamená, že lékárny mají pouze dříve získané zásoby. A lze očekávat, že se budeme s výpadky v dodávkách některých léků setkávat stále častěji,“ potvrdil iDNES.cz mluvčí České lékárnické komory Aleš Krebs.

Sledujeme téma Zdravotnictví

Dodávka nebyla oficiálně ukončena, přesto lék nesežnete

„U těchto léčivých přípravků nenahlásil držitel rozhodnutí o registraci Státnímu ústavu pro kontrolu léčiv přerušení ani ukončení dodávek léčivého přípravku. Část léčivých přípravků je ale vyvážena do zahraničí. Léčivý přípravek Micardis je mezi nimi stále na prvním místě,“ dodala mluvčí Státního ústavu pro kontrolu léčiv Lucie Šustková.

Podle mluvčího lékárníků, jsou jediným řešením situace legislativní změny. „Pacienti, stejně jako lékárníci, se proti tomu prakticky bránit nemohou. Dokud nedojde ke změně legislativy, budeme se s výpadky v dodávkách léčiv stále setkávat. Jsme tak v poněkud paradoxní situaci, kdy jsou u nás léky formálně levné, ale nejsou pro naše pacienty dostupné,“ dodal Krebs.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor:

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…