Partie: Svinstvo. Pacienti se mají super, my, doktoři, nemáme nic

11.12.2011 11:58

MEDIÁLNÍ HODNOCENÍ Ve zdravotnictví se krade, ve VZP zřejmě taky. Krade se v České lékařské komoře. Asi takový závěr si odnesli diváci nedělní Partie televize Prima. Hosty byli poslanec ODS Marek Šnajdr a šéf České lékařské komory Milan Kubek. Jak bude vypadat péče o pacienty v příštích letech, se ovšem nedozvěděl nikdo.

Partie: Svinstvo. Pacienti se mají super, my, doktoři, nemáme nic
Foto: Hans Štembera
Popisek: Šéf České lékařské komory Milan Kubek

"Pan poslanec Šnajdr je nekompetentní šéf správní rady VZP, o tom, jaký je člověk, jsem nemluvil," řekl v první minutě nedělní Partie prezident České lékařské komory Milan Kubek vzhledem ke svému debatnímu partnerovi, poslanci ODS Marku Šnajdrovi. A on? "I přesto, jakou blízkost má pan Kubek třeba k panu Rathovi a jaké invektivy směrem ke mně používají, ho jako svého oponenta respektuji," odvětil.

Úvodní představení navázalo na debatu směrem k projektu IZIP. Kubek vnímá jeho největší úskalí v tom, jaké lidi k němu přivedl někdejší ministr zdravotnictví Tomáš Julínek. "A byl to samozřejmě i pan Šnajdr, tehdy náměstek," upozornil prezident ČLK. "Od začátku bylo jasné, že ten projekt neměl zákonný rámec! VZP v té firmě topila další a další peníze." Kubek také řekl, že IZIP je v podstatě prázdná schránka.

Poslanec ODS odvětil, že míra pokrytectví a falše, jakou se Kubek pustil do IZIPu, je nevídaná. "Sama ČLK měla příjmy z IZIP," odsekl Šnajdr. Vzájemnou hádku ukončil až moderátor. "Nevím, jestli by byla tato diskuze pro diváky srozumitelná, pojďme dál," zavelel Punčochář, jehož minulý týden v čase oběda nahradila kreslená princezna Pocahontas.

"Velká chyba, velká!" tvrdí v úvodu svého hodnocení analytik Břetislav Polách. "Punčochář nemá cítění, toť vše. Kubek chtěl uvést několik firem, na které je podle jeho informací napojený Marek Šnajdr, jednu dokonce zmínil a v tu chvíli to moderátor useknul. Chyba, velká chyba. Už jen z pohledu Šnajdra, který ihned po vyřčení oné společnosti mával rukama a dával oči v sloup, jsme se jako diváci mohli dočkat zajímavé konfrontace," doplňuje Polách.

Krade se

Anketa

Chcete platit u lékaře?

9%
80%
hlasovalo: 1403 lidí
Podle něj byla dvojice hostů zvolena zajímavě, ačkoli pokud by Kubka nahradil Rath, mohlo to být podle slov analytika ostřejší. "Pořád si pamatuji, jak David Rath ironicky oslovoval Marka Šnajdra titulem bakalář a podobně. Mediálně to bylo výživné," připomíná Polách.

Dalším tématem nedělení Partie TV Prima byla možná finanční díra, která hrozí českému zdravotnictví. Milan Kubek upozornil na fakt, že v nemocnicích, stejně jako v kapsách lékařů, bude chybět až 20 miliard. "Je to největší svinstvo, které politici dělají. Oni si zvykli šetřit na nás, na doktorech a jít vstříc svým voličům," rozhořčil se prezident ČLK. Na to velice podrážděně reagoval zástupce ODS tím, že od roku 2009, kdy ekonomika neroste, nárůst výdajů do nemocnic stoupnul o 15 procent. "Za tu samou dobu šly nahoru vaše mzdy o 30 procent, nabírají se noví zaměstnanci. České zdravotnictví ví o krizi pouze z novin. To, co tady říkáte, je vrcholná nepokora a vrcholná demagogie," konstatoval Šnajdr.

"To byl boj, to se mi líbilo," dodává analytik Polách. "Jenže opět chyboval Punčochář. Namísto toho, aby ještě vyhrotil hádku o tom, kdo krade, zdali politici, nebo doktoři, mlčel. Jen se obecně zeptal, jestli nekradou také ekonomičtí náměstci ředitelů nemocnic, ach jo. Co k tomu říct, pan Punčochář by si měl uvědomit, že není v rozhlase nebo v jiném veřejnoprávním médiu a že diváci TV Prima možná chtějí víc emocí, než jaké nám nabízí jeho kolega Moravec a jiné naučné pořady," tvrdí Polách.

Závěrečná část nedělní Partie byla věnována obecné reformě zdravotnictví. Pro Marka Šnajdra představuje zlepšení léčit řádně a včas, a to za nižších ekonomických nákladů. Důraz na péči a pacienty zdůraznil také Kubek. Šlo prakticky o jediné, na čem se oba hosté v nedělní, diskusní čtyřicetiminutovce shodli.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

13:45 Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

Dvacet devět procent Němců si myslí, že politici by měli být potrestáni za to, co prováděli za covid…