Heger narazil na realitu. Na platy prostě nejsou peníze. Odbory hrozí

28.12.2011 23:01

Sliby jsou chyby. Pravdivost tohoto rčení okusil ministr zdravotnictví Leoš Heger na vlastní kůži. A ještě okusí. Protestujícím lékařům v nouzi přiznal vyšší platy, nyní ale narazil na tvrdou realitu. Plány překazilo zvýšení DPH a nakonec bude úspěch, když se platy podaří udržet na současné úrovni.

Heger narazil na realitu. Na platy prostě nejsou peníze. Odbory hrozí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Leoš Heger

V důsledku zvyšování daně z přidané hodnoty se zvednou částky vydané za veškerá léčiva, pomůcky i služby. Podle nové vyhlášky ministerstva zdravotnictví, platné od příštího roku, dostanou nemocnice od pojišťoven o jedno procento méně peněz než v minulosti.

Nová vyhláška totiž změnila způsob financování zdravotnických zařízení. Nebudou už nadále placeny paušální částkou, nýbrž za „vyléčeného pacienta“. Toto opatření by mělo zabránit nemocnicím, aby kvůli penězům neúměrně prodlužovali pobyt pacienta na lůžku či provádět zbytečná vyšetření.

Malé nemocnice melou z posledního

Tento způsob ale nahání strach hlavně menším nemocnicím, které se už nyní potýkají s nedostatkem peněz. „Menší nemocnice už dnes melou z posledního. Nový způsob placení je zahubí,“ předvídá Stanislav Fiala z Asociace českých a moravských nemocnic pro server Týden.cz.

„Za stávajících podmínek je také naprosto vyloučený slíbený růst platů lékařů. Ředitelé nemocnic budou rádi, když vůbec udrží platy současné,“ dodal Fiala. Tvrzení, že nemocnice plývají penězi, které by místo toho mohly rozdělit mezi lékaře, jsou podle něho naprosto scestné.

Odboráři ale pochopení nemají a připravují další protestní akce. Když slíbené peníze nedostanou, odstartují prý novou vlnu výpovědí. „Počkáme jen do první lednové výplaty. Pokud na výplatních páskách nenajdeme částku o deset procent vyšší, bude to znamenat, že ministr nedodržel memorandum. Začnou nové protesty,“ varoval šéf České lékařské komory a odborář Milan Kubek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jhe

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…