Heger slibuje vyšší platy, ale nemocnice nemají ani na ty současné

26.01.2012 21:32

Vláda slíbila nárůst platů lékařů o 6,25 procenta. Odboráři se však obávají, že ředitelé nemocnic utratí peníze za provoz a lékaři přijdou zkrátka. Šéf lékařských odborů Martin Engel usiluje o to, aby zvýšení platů bylo centrální a nerozhodovalo se v jednotlivých nemocnicích. O platech chtějí jednat s ministrem zdravotnictví Leošem Hegerem a s premiérem Petrem Nečasem.

Heger slibuje vyšší platy, ale nemocnice nemají ani na ty současné
Foto: Martin Kovář
Popisek: Chirurgický zákrok, ilustrační foto

Odbory rozeslaly po republice dotazníky, ve kterých zjišťují, kolik dostali lékaři v nemocnicích přidáno. Výsledky chtějí vyhodnotit na poradě, které se zúčastní i Leoš Heger. „Do té doby bychom se velice rádi setkali s panem premiérem, abychom se od něj dozvěděli, jakým způsobem se situace bude řešit, pokud by lidé peníze skutečně nedostali,“ řekla iDNES.cz předsedkyně odborů Dagmar Žitníková. Podle dosavadních výsledků, 80 procentům nemocnic nestouply příjmy natolik, aby mohly zvýšit plat lékařům.

„Trváme na tom, že je to slib vlády, memorandum podepsala vláda, ta se k tomu musí postavit. Pan ministr řekl, že v úhradové vyhlášce na to bude a lidé peníze dostanou, slíbil to veřejně, takže budeme chtít nějaké řešení,“ bojuje za práva lékařů Žitníková.

Asociace českých a moravských nemocnic situaci léčebných zařízení kontroluje. O výši záloh bude jednat se zaměstnaneckými pojišťovnami a s Všeobecnou zdravotní pojišťovnou. „Tam bude první nástřel, jakou výši úhrad budeme mít v zálohách," upřesnil právník Asociace Stanislav Fiala. Dodal, že žádné navýšení platů nebude, pokud ředitelé nenajdou rezervu. „Budeme rádi, když platy udržíme, protože ministerstvo na ně nepřidalo.“ Zatímco Heger slibuje nárůst plateb nemocnic o dvě až pět procent, Fiala se obává poklesu.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor:

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

13:45 Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

Dvacet devět procent Němců si myslí, že politici by měli být potrestáni za to, co prováděli za covid…