VZP tlačí na úspory lůžek. Zruší se některá oddělení v Olomouckém kraji?

12.04.2012 12:18

Minimálně do konce dubna potrvají v Olomouckém kraji jednání mezi nemocnicemi a Všeobecnou zdravotní pojišťovnou o redukci akutní lůžkové péče. Plánované zúžení počtu lůžek se dotkne všech nemocnic v kraji. Trnem v oku jsou pak zejména dětská oddělení. Spekuluje se proto například o dětském oddělení nemocnice Šternberk, které by mohlo být zrušeno a malí pacienti by tak museli být hospitalizováni ve dvacet kilometrů vzdálené Olomouci. VZP však nic takového nepotvrdila.

VZP tlačí na úspory lůžek. Zruší se některá oddělení v Olomouckém kraji?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Všeobecná zdravotní pojišťovna

Podle tiskového mluvčího olomoucké Všeobecné zdravotní pojišťovny Jiřího Vévody jednání s poskytovateli akutní péče v Olomouckém kraji probíhají velmi intenzivně. „V této chvíli lze konstatovat, že jsou jednání ukončena u dvou nemocnic, kde byla  uzavřena dohoda o redukcích lůžkového fondu, u dalších čtyř pokračují. Reálný předpoklad uzavření dohod se všemi nemocnicemi je během 1. pololetí 2012,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz Jiří Vévoda.

Pacientů se snížení kapacity nedotkne

Dohoda na redukci lůžek je podle něj uzavřena s Fakultní nemocnicí Olomouc a Nemocnicí Hranice. Pacientů by se snížení kapacity lůžek nemělo dotknout. „Pacienti by redukce neměli vůbec pocítit. Redukovala se především zbytná lůžka, na kterých byla velmi nízká obložnost. Současně vznikly spojené lůžkové fondy chirurgických oborů, které nemocnici umožní efektivněji využívat veškerou lůžkovou kapacitu. Znamená to, že péče bude poskytována stejně na menším množství lůžek,“ vysvětlil Vévoda.

Nicméně redukce lůžek se prý dotkne všech nemocnic. „Redukce lůžek se dotkne všech nemocnic bez rozdílu jejich velikosti či zřizovatele. Neděláme rozdíly mezi státní či soukromou nemocnicí. Restrukturalizace potažmo redukce lůžkového fondu je jednou z podmínek efektivního fungování zdravotní péče a musí jí předcházet důkladná analýza. Pojišťovna rozhodně nebude redukovat lůžka plošně, ale bude vycházet ze skutečného stavu, místní a časové dostupnosti a respektovat potřeby v daném regionu,“ doplnil Vévoda.

VZP očekává od redukce lůžek efektivnější využívání stávajících lůžek, koncentraci péče ve vybraných oborech nebo specializované péče do přirozených spádových center. „Medicína se stále vyvíjí a více se přesouvá do jednodenní chirurgie a ambulantní péče, která je rozhodně levnější než hospitalizační péče na akutním lůžku,“ prozradil mluvčí VZP v Olomouci.

Zruší se dětské oddělení ve Šternberku?

ParlamentníListy.cz také zajímalo, jak je to s rušením lůžek na dětských odděleních. Spekuluje se například o rušení dětského oddělení ve šternberské nemocnici. Pro VZP je jednoznačným kritériem pro redukci takzvaná obložnost, tedy ukazatel lůžkového fondu v procentech. Vévoda proto podotýká: „Obložnost lůžek je maximálně 50 %. Je tedy účelné, aby nemocnice měly takové kapacity?“

Zda tedy mají mít rodiče potenciálních dětských pacientů ze Šternberska obavy, že budou muset být jejich děti případně hospitalizovány nejblíže v Olomouci v tuto chvíli není jasné. Mluvčí VZP však uklidňuje. „Jednání ke snižování dětských akutních lůžek stále probíhají a v této chvíli nelze říci, že by mělo dojít k úplnému zrušení této odbornosti v některé z nemocnic,“ ubezpečil Vévoda.

Jednání potrvají minimálně do konce dubna

Redakce proto oslovila i vedení nemocnice ve Šternberku, která patří do skupiny Agel. Ústy mluvčí Agelu bylo ParlamentnímListům.cz však řečeno, že se k této věci prozatím společnost nebude vyjadřovat. „S VZP jsme začali jednat v uplynulém týdnu. Jednání potrvají ještě minimálně do konce dubna a do té doby se k té věci nebudeme vůbec vyjadřovat,“ uvedla mluvčí společnosti Agel Hana Szotkowská.

Ke rušení jesenické porodnice nedojde

Jisté tedy zatím je, že budoucí maminky z Jesenicka se nemusí bát, že by došlo ke zrušení porodnice v jesenické nemocnici. Ta totiž dostane výjimku, i když nesplňuje stanovený počet porodů za rok. „Z hlediska místní a časové dostupnosti je zachování porodnice v Jesenické nemocnici nezbytné. VZP předpokládá nasmlouvání této péče i pro další období,“ dodává Vévoda.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

13:45 Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

Dvacet devět procent Němců si myslí, že politici by měli být potrestáni za to, co prováděli za covid…