Vyšší poplatky u lékaře? Nemocní zabřednou do bídy, tvrdí Olejár

12.04.2012 16:43

Ministerstvo zdravotnictví oznámilo, že od roku 2014 plánuje zvýšení některých poplatků u lékaře. Potvrdilo tak už loni zveřejněné vize, že by se u praktického lékaře mohlo místo 30 platit 50 korun a u specialisty při návštěvě bez doporučení až 200 Kč. To by mohla být pro chudnoucí Čechy další rána.

Vyšší poplatky u lékaře? Nemocní zabřednou do bídy, tvrdí Olejár
Foto: Martin Kovář
Popisek: Chirurgický zákrok, ilustrační foto

Je to už zhruba rok, kdy ministerstvo zdravotnictví pod vedením Leoše Hegera z TOP 09 oznámilo, že chce vyššími poplatky vykompenzovat každoroční čtyřmiliardový výpadek způsobený vyšší DPH. Teď se zřejmě konečně ke kroku odhodlá.

Ke zvýšení poplatků by mělo dojít v rámci připravovaného reformního balíku. Ten se skládá z osmi novel a čtyř nových zákonů, které budu postupně zaváděny v následujících dvou letech.

Není tajemstvím, že nejdůležitější změny jsou spjaty s novým zákonem o zdravotních pojišťovnách a s novelou zákona o zdravotním pojištění. Zatímco první by měl jít do vlády letos v listopadu, u druhého zatím resort vyčkává na rozhodnutí Ústavního soudu.

Změní se i spoluúčast pacientů?

Novelou by ministerstvo změnilo klíčovou věc - spoluúčast pacientů. Ta je nyní stanovena zhruba někde kolem sedmnácti procent, zvýšit by se měla na dvaadvacet. Ústavní soud má proto rozhodnout, zda další sahání do peněženek lidí neodporuje právu na dostupnost péče.

Jak se dalo čekat, proti informaci o možném zvýšení poplatků u lékařů se okamžitě vzedmula vlna odporu. Přišla totiž ve chvíli, kdy vláda oznámila další škrty a zvyšování daní, které podle předběžných propočtů vytáhnou z peněženek průměrnému občanovi měsíčně kolem pěti set korun.

Svaz pacientů: Vhánějí nemocné do další bídy

„Je to další vhánění nemocných do ještě větší bídy,“ reagoval pro ParlamentníListy.cz prezident Svazu pacientů Luboš Olejár. A připomněl známá fakta – že nemocní mají minimální příjmy, jelikož nemocenská zůstává stejně nízká, zatímco léky se stále zdražují. „A zajímalo by mě, jak si to představují v praxi? Prostě by tím logicky vznikaly fronty u praktických lékařů, protože by tam museli chodit lidi, aby ušetřili za poplatek u specialisty. Je to opravdu dost děsivá představa. Jediné, co je pro Čechy snad dobrou zprávou, je, že mají šanci to zvrátit – dohnat tuhle vládu, které na nich vůbec nezáleží, k demisi a v nových volbách si zvolit rozumější politiky. Věřím, že v současné opozici takoví jsou,“ řekl ještě Olejár.

Poslanec ČSSD Miroslav Váňa okamžitě po zveřejnění informace o vyšších poplatcích reagoval na sociální síti slovy: „Lidé nebudou už mít na péči o své zdraví.“ A diskuse, jež se pod tímto statusem rozpoutala, mu dala za pravdu. Například Vladimír D. se svěřil, že se dá asi pod tlakem okolností na léčitelství nebo bylinkářství. “Pan ministr se mi o přísun stálých klientů - jak je vidět - postará.“

Ve hře jsou i jiné možnosti než vyšší poplatky

Nutno dodat, že zvýšení poplatků za návštěvu u lékaře není ale jediná možnost, kterou se ministerstvo zdravotnictví zabývá.  Teoreticky je ve hře i jeho kompletní zrušení, ovšem s tím, že by zdravotnictví peníze od pacientů vybíralo jiným způsobem. Třeba vyškrtnutím úhrad lázeňské péče či již zmíněným poplatkem 200 korun za návštěvu specialisty, pokud pacient před tím nedostane doporučení od praktika.

Sociální demokraté, na jejich postoj se spoléhá Luboš Olejár, dlouho byli zcela zásadně proti poplatkům ve zdravotnictví. Nyní zatím spíše váhavě, ale přeci, poplatky už neodmítají.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…