Nemáte peníze? Bude prý hůř. Gajdůšková hovoří o extremismu pravice

29.05.2012 18:38

Ministerstvo zdravotnictví od května začalo zavádět možnost, že si pacienti mohou připlatit za špičkového odborníka, pokud je odoperuje při plánované operaci. Zatímco některé nemocnice už mají prý připravené ceníky, v jiných tuto možnost úplně zavrhují. Viceprezidentka Svazu pacientů Alena Gajdůšková v úterý o plánované novince řekla, že je výsledkem pravicového extremismu v praxi.

Nemáte peníze? Bude prý hůř. Gajdůšková hovoří o extremismu pravice
Foto: Martin Kovář
Popisek: Operace

Pacienti za operaci od jimi vybraného přednosty nebo primáře zaplatí až 15 tisíc korun. Zákrok od jiného lékaře vyjde nejvýše na 5 tisíc korun. To jsou maximální částky, které budou moci nemocnice podle nových pokynů ministerstva zdravotnictví vybírat za ošetření nebo operaci u vyhlášeného doktora.

Potlačení korupce, hájí se Heger

Jde o metodický dokument, který ministerstvo Leoše Hegera některým zdravotnickým zařízením odeslalo, či v nejbližší době odešle. Je jakýmsi návodem, kterého se budou muset držet, aby neporušily zákon.

„Metodický návod by měl být jedním z nástrojů na potlačení šedé ekonomiky a zároveň by měl působit jako ochrana pacientů, kteří mohou být mnohdy pod tlakem lékařů,“ uvedl o této novince mluvčí ministerstva zdravotnictví Vlastimil Sršeň.



Gajdůšková: Extremismus v praxi

Proti tomu však ostře vystupuje Svaz pacientů. Senátorka Alena Gajdůšková (ČSSD), která je zároveň jeho viceprezidentkou, hovoří dokonce i o jisté dehonestaci lékařů.

„Vyžadování plateb za výkon konkrétního lékaře je pravicový extremismus v praxi. Je dehonestací většiny lékařů, kteří budou pracovat pouze za plat. Je dehonestací ale i těch špičkových, jejichž práce má vyšší cenu a kteří budou v tomto systému dělat bagatelní výkony za peníze místo náročných výkonů, které nemocní také potřebují. Tato platba zásadně a neoprávněně – protože zdravotní péči platíme všichni již v pojištění -  sociálně rozděluje společnost. Je třeba přiznat, že Nečasova vláda svůj záměr žádného státu a tedy privatizaci všech služeb plní na sto procent," sdělila Gajdůšková ParlamentnímListům.cz.

Nutno dodat, že  unikátní novinka začne platit od 1. června. Pacienti si za jimi vybraného doktora budou moci zaplatit jen u plánovaných operací.  A cena za jednotlivé přednosty nebo primáře se bude lišit nemocnici od nemocnice.



Ceníky zatím nemají

ParlamentníListy.cz proto zjišťovaly, jak tomu bude například v nemocnici Na Bulovce. Tam prý ceníky připravené nemají a ani je v dohledné době nechystají, počkají raději na zkušenosti jiných zařízení.

„Zatím to u nás opravdu na pořadu dne není, nikde v šuplíku nemáme připravený ceník. Máme řadu jiných provozních potíží či záležitostí, které řešíme. Každopádně hlavním důvodem toho, proč ceník úkonů u nás není a v dohledné době nebude, je to, že z diskusí na primářských poradách vyplynulo, že ze strany klinik po tom prostě není poptávka. Navíc jsme si vědomi také toho, že je to i právně nejednoznačná věc. Někteří právníci sice říkají, že je to v pořádku, ale jiní v tom vidí problém. Budeme proto sledovat jiné nemocnice, co to u nich přineslo, a třeba časem dozraje doba i u nás.  Lékaři u nás i nadále pracují podle běžných a obvyklých operačních plánů a služeb," řekl ParlamentnímListům.cz mluvčí nemocnice Martin Šalek.



Nadstandardy nejsou k ničemu, nemocnicím moc peněz nepřinesly

Ten připomněl, že na počátku letošního roku přitom podpora tohoto nápadu od mnohých lékařů zaznívala, nicméně i po zkušenostech s nadstandardy – tedy ekonomicky náročnějšími výkony – se ukazuje, že ani ony nepřinášejí nemocnicím žádné výraznější zisky. Na jejich rozpočtech se podílejí poměrně nepatrně, jelikož se zkrátka pacienti řídí stavem svých peněženek.

„Klíčový zisk pro nás ani nadstandardy nepřinesly, důležité jsou tak pro naši nemocnici stále více smlouvy s pojišťovnami. Jelikož na téma nadstandardů i plánovaných výkonů, na které by si pacienti při volbě operatéra připláceli, se u nás mezi primáři vedou diskuse od ledna a stále neexistuje jednotná podpora, dalo by se hovořit o připravované novince jako o sociálním inženýrství. Věříme, že když se oním doporučením ministerstva zdravotnictví nebudeme alespoň zatím řídit, nepřinese to žádné negativní následky,“ doplnil ještě Šalek.

Legalizace peněz

Poslanec Jiří Koskuba, který zároveň působí také jako primář II. interního oddělení Nemocnice Na Bulovce (NNB), přiznává, že jsou obory, kde se dlouhá léta platí tak jako tak. Takže – pokud by změna v systému fungovala, jen legalizovala tyto peníze.

„Jde však dle mého jen o další protikorupční opatření pana ministra Hegera, které se asi zase nepovedlo. Jsem proto rád, že naše nemocnice do této novinky zatím nejde. Lidé by si ale každopádně měli uvědomit jedno – jde o další krok k totální privatizaci zdravotnictví – a v tom vidím riziko. Nůžky mezi bohatými, kteří na takovéto změny vždy mít budou a mezi chudými, kteří na ně mít nebudou, se totiž stále více rozvírají,“ řekl ParlamentnímListům.cz Koskuba.



Lahvinku pro doktora

Připomněl však i to, že v českém zdravotnictví existují a existovaly vždy obory, kam se chodilo při nejmenším s lahví nějakého dobrého a vybraného moku; a obory, které se berou jako samozřejmost – kde není nutné platit žádnými pozornostmi.  

Pravdou je, že v několika anketách různých médií se vyjadřovali i samotní lékaři, že řada pacientů si přeje péči primářů odjakživa.

Dlužno doplnit, že ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) původně plánoval, že by si lidé  za vybraného lékaře mohli platit už od letošního ledna.

Dalším termínem pak byl duben, kdy vstoupily v platnost tři reformní zákony o zdravotních službách. Právníci pak ale ještě museli ověřovat, jestli připlácení na lékaře nenarušuje ústavní práva lidí na zdravotní péči hrazenou ze zdravotního pojištění, proto se zavedení úhrady dál posunulo.

Ceníky služeb a výkonů svých lékařů přitom podle dosavadních informací nepřipravují zatím ani další pražské nemocnice – Thomayerova ani Motol.

Jak se má platit za lékaře?

  • Pacient se nesmí v souvislosti se zaplacením poplatku za volbu konkrétního lékaře domáhat žádných dalších výhod, které by mohly vést k poškození jiných pacientů, zejména přednostního poskytnutí zdravotních služeb a operačního termínu podle jeho přání.
  • V případě nesplnění podmínek získává pacient jasné právo na vrácení finančních prostředků.
  • Možnost připlatit si za lékaře je pouze v případě plánovaných operací.
  • Lze předpokládat, že některá zdravotnická zařízení ceníky nezavedou vůbec.
  • Výše poplatku za volbu přednosty/primáře však nesmí být vyšší než 15 tisíc korun, u dalšího lékaře, který není přednostou/primářem, nesmí být vyšší než 5 tisíc korun.
  • Ceník, který nemocnice vydá, musí obsahovat seznam jmen konkrétních lékařů, kteří mohou výkon provést.

    Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: Alena Hechtová

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…