Lékařský odborář Engel hrozí vládě. Horko bude v listopadu, podvedli jste nás

19.06.2012 20:06

Protesty budou, jen nevíme jaké a kdy. Takto by se dalo shrnout úterní prohlášení Lékařského odborového klubu o chystaném protestu zdravotního personálu. Lékaři ale chtějí vystoupit i v mezinárodním měřítku. Horko tak bude přibližně v listopadu ve všech zemích Viszegrádské čtyřky, oznámil mezinárodní aktivitu LOK šéf odborářů Martin Engel.

Lékařský odborář Engel hrozí vládě. Horko bude v listopadu, podvedli jste nás
Foto: Hans Štembera
Popisek: Martin Engel

"Bylo řečeno, že po roce 2014 nemůžeme počítat s ničím. To bylo pro lidi neuvěřitelné. Cítíme se podvedeni a víme, že po dobrém nemůžeme nic změnit. Akce symbolického významu a happeningy občanů nikam nevedou. Je třeba provést akci razantního typu," uvedl k chystané protestní akci lékařů šéf LOK Martin Engel bez dalších podrobností. Veřejnost se prý vše dozví s předstihem. Protest tentokrát zahrne i střední zdravotnický stav.

Opustí doktoři střed Evropy?

"V této chvíli vám nemohu říci, kdy k tomu dojde, protože pro nás je priorita, aby to mělo dopad a ne aby to bylo jen rychle. Na půdorysu Viszegradské čtyřky chystáme akci lékařů, jenže vzhledem k tomu, jak je složité vše zorganizovat, vám můžeme jen říci, že vás budeme včas informovat. Hovoříme možná o měsíci listopadu," uvedl tajemně šéf LOK s tím, že musí zdaleka převyšovat akci "Děkujeme, odcházíme" stejně jako domácí protest. Proto i toto datum není možné přesně určit, alespoň ne nyní. LOK ale už zná témata - záchrana zdravotnictví jako veřejné služby, adekvátní platby od pojišťoven a platy zdravotníků.

Podle ministerstva zdravotnictví se průměrné platy lékařů zvýšily za posledních dvanáct měsíců z 50ti na 60 tisíc korun, a za poslední dva roky pak o 16,5 procenta. LOK proto nemá důvod zatěžovat se svými požadavky pacienty. "V případě boje o platy navíc odbory buší na nesprávné dveře," konstatuje vedení resortu.

Lékaři by se měli obrátit na kraje, které platy odmítly zvednout i přesto, že mohou získat více finančních prostředků než fakultní nemocnice. Ty jsou podle místopředsedy LOK Miloše Volemana násobně lépe placené za stejnou práci. Lékaři jsou připraveni s vládou dále jednat, moc nadějí si ale nedávají.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.



 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Ivánek

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…