Cikrt: Vyzývat k bojkotu léků s doplatkem? Sbírání politických bodů

04.07.2012 16:20

Svaz pacientů ČR doporučuje ústy senátorky ČSSD a 1. viceprezidentky zmíněného svazu bojkot léků, které nejsou hrazeny ze zdravotního pojištění. Zdravotní pojišťovny přestaly od začátku července hradit lidem doplatky na zhruba 400 volně prodejných léků, ale... Je to nesmysl, vše zůstává vlastně při starém, vysvětlil pro ParlamentníListy.cz Tomáš Cikrt, někdejší mluvčí ministerstva zdravotnictví.

Cikrt: Vyzývat k bojkotu léků s doplatkem? Sbírání politických bodů
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Tomáš Cikrt

S novou vyhláškou ministerstva zdravotnictví si lidé budou muset z vlastní kapsy zaplatit například Panadol pro děti i Panadol forte, šampon proti lupům Nizoral, léky potlačující příznaky alergií Zyrtec, Zodac a Claritine, šumivé kalcium nebo kapky proti kašli Bromhexin a Ambrosan.

Pojišťovny už lidem nebudou doplácet ani na Paralen, Brufen nebo Ibalgin. Za své si budou platit léčbu i ti pacienti, kteří potřebují některé medikamenty na žaludek či slinivku, například Omeprazol či Pancreolan forte. Výjimkou jsou některé léky pro chronicky nemocné pacienty. Lékárníci v té souvislosti upozorňují, že se omezení týká pouze menších balení léků a pojišťovny budou nadále proplácet balení velká.

Nic se neděje, vše vlastně při starém

„Neděje se nic ani pacienty ohrožujícího, ani nebezpečného, ani do nebe volajícího,“ reagoval na dotaz ParlamentníchListů.cz Tomáš Cikrt, někdejší mluvčí ministerstva zdravotnictví. „Jde v podstatě o věc, která se pacientů téměř nedotkne, protože se to děje už dnes, že si pacienti léky, na které není nutný recept, kupují,“ konstatoval.

„O čem se vede debata je, že část těchto léků mohl předepsat lékař jako hrazené pojišťovnou, pro pacienty – většinou chronicky, kteří je z nějakého důvodu skutečně potřebují a potřebují je dlouhodobě a ve větším množství,“ vysvětlil někdejší rezortní mluvčí.

Ti, co léky potřebují dlouhodobě, platit nebudou

„Tam to skutečně lze řešit hrazenými většími baleními těchto léků. Ale ne proto, že někdo bude chtít volně prodejný lék třeba proti bolesti, tak si nechá předepsat hrazené velké balení. Tak to totiž ani v minulosti nebylo správné, pokud to lékař předepsal,“ dodal Cikrt.

„Zkrátka ta velká balení, která hradí pojišťovny, mají dostat ti pacienti, kteří skutečně tento jinak volně prodejný lék potřebují dlouhodobě,“ shrnul dopady opatření Tomáš Cikrt.

Bojkot? Hloupost

„Vyzývat v tomto k nějakému bojkotu je evidentně politický počin paní senátorky Aleny Gajdůškové, která je především politik sociální demokracie a až pak představitelka Svazu pacientů. A tady je třeba dodat, že i celá tato pacientská organizace je politická organizace pod záštitou ČSSD. Čili v mých očích je to bezpředmětná hloupá výzva,“ uzavřel Cikrt pro ParlamentníListy.cz.

V tom, co vyhláška o úhradě volně prodejných léků pacientům přináší, se s Cikrtem shoduje i podnikatel ve zdravotnictví Roman Šmucler. Ten potvrdil Cirktova slova. Že ti, kdo potřebují jinak volně prodejné léky dlouhodobě, je v podobě větších balení budou mít i nadále hrazené pojišťovnou. A ti, kteří je používají nahodile, jako třeba některé léky proti bolesti, si je tak jako dosud prostě koupí za své.

Mnoho povyku pro nic

„Čili to vypadá jako mnoho povyku pro nic,“ myslí si Šmucler. A bojkot léků? „No bojkot léků, to asi není moc rozumné,“ podotkl k výzvě Aleny Gajdůškové. „Nedejbože, že by to někdo zkusil,“ pousmál se.

"Já nevím, jestli ta paní je lékařka nebo ne, ale samozřejmě, aby si alergik nevzal Zyrtec, tak to asi není moc rozumné, to by mohlo dopadnout špatně,“ míní Šmucler.

Podle něj si bude muset Alena Gajdůšková vybrat. „Ona si musí vybrat, jestli chce bezplatné zdravotnictví, jestli chce všechny nemocnice, nebo jestli chce, aby se zdravotníkům přidalo na platech. Ona by chtěla všechny ty věci, a to najednou opravdu nepůjde,“ míní o politický aktivitách senátorky podnikatel.

Musíte si vybrat, paní Gajdůšková

„Čili pokud se zdravotníkům nepřidá, tak mohou zůstat ty léky hrazené a podobně. Je moc hezké říkat, že bude všechno zadarmo a lékaři ještě dostanou přidáno, ale to v téhle ekonomice prostě možné není,“ uzavřel pro ParlamentníListy.cz Roman Šmucler.

Připomeňme, že senátorka Gajdůšková pod hlavičko Svazu pacientů ČR vyzývá pacienty, aby po svých lékařích vyžadovali předepisování léků, které jsou plně hrazeny, na které tedy již nemusí doplácet. „Dodrží se tak ústavní princip práva na bezplatnou zdravotní péči na základě veřejného zdravotního pojištění," radí pacientům Gajdůšková.

Neúčinnost sdělte ombudsmanovi

"Pokud bude lidem sděleno, že takový lék pro jejich nemoc neexistuje, nebo zjistí, že je takový lék neúčinný, prosíme o sdělení této informace pacientskému ombudsmanovi nebo přímo na adresu Svazu pacientů ČR," uvedla Gajdůšková. Pomohou tak podle Svazu pacientů ČR vytvořit objektivní obraz fungování a dopadů současných reforem a poskytnou cenné informace a argumenty pro cestu k nápravě.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ondřej Vaněk

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

13:45 Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

Dvacet devět procent Němců si myslí, že politici by měli být potrestáni za to, co prováděli za covid…