Praha se dohodla s Bulovkou na pronájmu nového pavilonu

13.08.2012 18:30

Praha se po několika týdnech dohodla s Nemocnicí na Bulovce na podmínkách pronájmu nového pavilonu. Za moderní budovu, která stála Prahu asi 300 milionů korun, zaplatí nemocnice ročně zhruba sedm milionů korun. Záležet bude ovšem ještě na rozhodnutí rady. V rozhovoru s ČTK to dnes řekl radní pro oblast zdravotnictví Ivan Kabický (ODS). Metadonové centrum Drop in, které má v centru Prahy smlouvu jen do konce srpna, se ale včas na Bulovku přestěhovat nestihne.

Praha se dohodla s Bulovkou na pronájmu nového pavilonu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Nemocnice Na Bulovce

V rozhovoru s ČTK to dnes řekl radní pro oblast zdravotnictví Ivan Kabický (ODS). Metadonové centrum Drop in, které má v centru Prahy smlouvu jen do konce srpna, se ale včas na Bulovku přestěhovat nestihne. Rada hlavního města v úterý projedná materiál, jímž vyhlásí záměr na pronájem pavilonu. V patnáctidenní zákonné lhůtě se tak může přihlásit i jiný zájemce. Podle Kabického pak bude záležet na radě, jakého provozovatele vybere. 

Nemocnice nové pracoviště potřebuje. Chce do něj přestěhovat laboratoře mikrobiologie, parazitologie, hematologie a také pohotovost pro dospělé. Do ordinací uvolněných stěhováním pohotovosti se přemístí Drop in, kterému končí nájem v centru Prahy. Radní Kabický ale řekl, že prostory pro metadonové centrum budou připraveny až zhruba od prosince. "Bude záležet na tom, zda vedení Prahy 1 ustoupí a smlouvu ještě o tři měsíce prodlouží," uvedl. Starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký ale už několikrát zopakoval, že smlouvu znovu prodloužit nehodlá.  

Nemocnice vykazuje ztráty

Bulovka, kterou provozuje ministerstvo zdravotnictví, je dlouhodobě ztrátová. Vedení původně tvrdilo, že na pronájem nemá. Nakonec se ale s Prahou domluvilo. Hlavní město vlastní v areálu kromě nového pavilonu zhruba 70 procent budov a pozemků. Za ně platí nemocnice už řadu let symbolické nájemné ve výši 10.000 korun ročně. Praha chtěla původně smlouvu změnit, žádala 20 milionů korun. V jaké fázi nyní vyjednávání je, ale nechtěl radní komentovat. 

Město před několika měsíci požádalo ministerstvo o svěření čtyř zdravotnických zařízení. Prodělečná Nemocnice Na Bulovce je jedním z nich. O možném převodu nemocnic do správy města se podle informací ČTK rozhodne v průběhu několika týdnů. Mluvčí nemocnice Martin Šalek řekl, že veškeré stěhování by mohlo být dokončeno do konce roku. 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…