Varovné hlasy před děsivou budoucností: Lidé bez peněz i bez zubů

15.02.2013 13:20

Už počtvrté se ministerstvo zdravotnictví snaží zavést přímou platbu za amalgámové plomby, které byly dosud jako jediné placeny ze zdravotního pojištění. Předpokládaná cena jediné plomby by se mohla vyšplhat na 500 korun. Komunisté se bouří a bývalá ministryně zdravotnictví senátorka Milada Emmerová (ČSSD) varuje, že prolomení této hranice základního ošetření může vést ke katastrofálním důsledkům na zdraví lidí.

Varovné hlasy před děsivou budoucností: Lidé bez peněz i bez zubů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zdravotnictví Leoš Heger

„Podle ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09 a Starostové) by se tak stomatologie od ledna 2014 stala prvním oborem, v němž by zdravotní pojišťovny nemusely hradit ani základní péči. Žádná další alternativa hrazená pojišťovnou u zubních výplní totiž neexistuje!“ říká pro ParlamentníListy.cz stínová ministryně zdravotnictví za KSČM Soňa Marková.

Za bezzubost národa ušetří pojišťovny 1,5 miliardy korun

Upozorňuje zároveň na to, že za hlasitého potlesku a nadšení nad skutečností, že se ušetří 1,5 miliardy ze zdravotního pojištění, míříme k děsivé budoucnosti národa bezzubých.

Tvrzení, že lidé takto naleznou větší motivaci k prevenci a lepší péči o své zuby, považuje Marková za nepodložené, stejně jako to, že lze plně ovlivnit kazivost svých zubů. „Jisté však je, že se stomatologům otevírá neomezená cesta k větším výdělkům,“ říká stínová ministryně zdravotnictví. Tím spíše, že žádná vyhláška by neregulovala cenu takové plomby, kterou by si lékaři stanovovali sami.

První krok k tomu, abychom si všechnu zubařskou péči hradili sami

S tímto postojem naprosto souhlasí také bývalá ministryně zdravotnictví, dnes senátorka za ČSSD Milada Emmerová. „Je to naprosto děsivé, a podle toho, co jsem slyšela, měla by se cena za takovou plombu pohybovat až ve výši 500 korun. Kde na to mají ti lidé brát?“ brání se rozhodnutí ministra Hegera.

Emmerová navíc varuje, že prolomení této bariery může být ještě nebezpečnější, než se na první pohled může zdát. „Jsou zde tendence, aby byli zubaři vůbec vyjmuti ze zdravotního pojištění. Všechno by si pak lidé platili sami,“ rozčiluje se Emmerová. Navíc, jak říká, by byli stomatologové takzvaně za „hodné“, protože by se peníze věnované dnes ze zdravotního pojištění na zubní péči, mohly prý využít pro náročnější onemocnění. „Jako kdyby byly zuby nepotřebný a nadbytečný inventář,“ dodává pro ParlamentníListy.cz senátorka.

Zlepší to péči lidí o chrup? Nesmysl, říká senátorka

Podle senátorky je to šlendrián, o který se pokoušela zubařská lobby už v době, kdy byla ministryní zdravotnictví. „Vždycky se to na čas utlumí, aby se to pak znovu v nestřeženém okamžiku objevilo,“ konstatuje rozzlobeně.

Emmerová je přesvědčená, že argument o motivující lepší péči o chrup neobstojí. „To si je mají lidé čistit od rána do večera? Vždyť je to nesmysl, a stejně by to nepomohlo, zejména při vrozené zvýšené kazivosti,“ uvádí Emmerová odborné argumenty.

Ministerstvo hazarduje se zdravím lidí. Zuby nejsou luxus

Emmerová navíc upozorňuje, jak jsou navíc zuby mimořádně důležité pro výživu organismu. Proto je podle ní takový zásah velmi nebezpečný zejména u lidí, kteří mají hluboko do kapsy. „Kvalita jejich výživy je i bez toho snížená, protože finančně nedosáhnou na kvalitnější potraviny. A ještě, když nebudou moct ani kousat? To je doslova hazard se zdravím lidí,“ varuje senátorka.

Senátorka připouští, že zákon uznává některé výjimky u dětí, dorostu a lidí nad 65 let věku. „Ale to přece nic neřeší pro nezaměstnané, zejména v regionech, kde se nezaměstnanost může týkat celých rodin. Vždyť na tom budou ještě hůř, než důchodci, i když těm také není co závidět.“ Navíc, jak dodává, když se za amalgámovou plombu bude platit 500 korun, poskočí cenově i ta bílá, na kterou si už dnes připlácí pacient sám jako na luxusní zboží.

Porušujete ústavní právo na zdraví, varuje komunistická poslankyně

Jak říká komunistická poslankyně Marková, Hegerovo "asociální ministerstvo" prý pokračuje v navyšování již nyní často neúnosné spoluúčasti pacientů. „Programově tak vytváří bariéry v přístupu k potřebné kvalitní zdravotní péči, na kterou mají občané České republiky ústavní právo,“ konstatuje pro ParlamentníListy.cz stínová ministryně KSČM.

„Jestli to půjde takhle dál, tak zase přijdou ke slovu kováři,“ zasmála se trpce Emmerová. Nebo si prý někdo nějak šalamounsky spočítá, že i když je to drahé, vyplatí se mu jednorázově si nechat vytrhat zuby a nasadit umělé. „Tomu říkám skutečně 'péče' o zdraví národa,“ konstatuje Emmerová. Jediné štěstí prý je, že tyto zákony bude možné hned po nástupu levicové vlády změnit.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: Radmila Zemanová-Kopecká

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bereme moc washingtonským elitám... Donald Trump složil slib a přišla politicky nekorektní smršť u mikrofonu

18:31 Bereme moc washingtonským elitám... Donald Trump složil slib a přišla politicky nekorektní smršť u mikrofonu

V roli prezidenta pronesl Donald Trump svůj první projev. Dal jasně najevo, že odteď bude navždy pla…