Američtí specialisté doporučují protonovou léčbu nádorů, čeští pacienti to mají stále složité

06.08.2014 17:07

Onkologicky nemocní lidé by měli být ve větší míře léčeni protonovým zářením, které je k organismu mnohem šetrnější, než konvenční fotonové záření. Uvádí to zpráva americké společnosti radiační onkologie, kterou ve svém článku cituje hlavní lékař pražského Protonového centra.

Američtí specialisté doporučují protonovou léčbu nádorů, čeští pacienti to mají stále složité
Foto: Prothon Therapy center
Popisek: Protonové centrum

Protonové centrum se dlouhodobě potýká s odmítavým přístupem největší české zdravotní pojišťovny k proplácení protonové léčby. Zdravotní pojišťovny jsou však povinny zajistit pojištěncům léčbu, která zlepšuje jejich zdravotní stav a zmírňuje utrpení, to říká zákon. Kdy se tedy pacienti dočkají?

Pražské protonové centrum, které za pomoci moderní metody a zařízení šetrně léčí onkologické pacienty, je nejmodernějším zařízením svého druhu na světě. Umožňuje léčbu celé řady onkologických onemocnění nejšetrnější existující metodou.

Při léčbě karcinomu prostaty současnými metodami je poměrně častým následkem impotence a inkontinence moči. Poslední výsledky pro protonovou terapii prokazují minimální výskyt těchto trvalých nežádoucích účinků.

Protonové centrum výrazně podporuje slovenský prezident

Přesto se však dlouhodobě Protonové centrum v Praze (PTC) potýká s nesouhlasem VZP k proplácení léčby jejích pojištěnců. Smlouvu má PTC například s Vojenskou pojišťovnou. Jinak se v zařízení léčí buď pacienti, kteří si léčbu hradí sami anebo cizinci. Těm z EU pojišťovny léčbu hradí. Českým pacientům pojišťovny léčbu hradí, pokud mají potvrzení od KOC (Komplexního onkologického centra), což je někdy běh na dlouhou trať anebo se nedali odbýt a s právní pomocí dosáhli proplacení léčby zpětně (někdy již v průběhu léčby). 

Nejnověji došlo k podpisu smlouvy o poskytování zdravotních služeb se slovenskou pojišťovnou Dovera. Existenci českého protonového centra navíc během své oficiální návštěvy opakovaně vyzdvihl nový slovenský prezident Andrej Kiska.

A jak nyní uvádí Americká společnost radiační onkologie (ASTRO), vhodnost použití protonové léčby je prakticky u jakýchkoli nádorových onemocnění. Byť se doporučení týká Spojených států, jde o protonovou léčbu obecně. USA navíc s léčbou protonovým ozařováním mají nejdelší zkušenost. Ve svém článku o tom informuje MUDr. Jiří Kubeš, hlavní lékař protonové terapie z pražského Protonového centra.

  • Celý článek MUDr. Jiřího Kubeše ZDE

„Stručně řečeno, ASTRO doporučuje úhradu protonové péče prakticky u jakéhokoliv nádorového onemocnění, pokud jsou splněny obecné podmínky významně lepšího ozařovacího plánu přinášejícího klinický benefit pro pacienta a zároveň je z důvodu sběru dat o účinnosti a bezpečnosti léčby pacient zařazen do klinické studie či registru. Jasně definuje i několik situací, kdy tato léčba význam nemá, které jsou buďto jasnými paliativními indikacemi, nebo – opět na základě srovnání – stavy, kdy protony nenabízí lepší ozařovací plány a tedy klinickou výhodu,“ píše doktor Kubeš.

V době vzrušených debat o indikacích protonů by podle jeho slov stálo za úvahu převzetí modelu úhrad ze země mající s protonovou terapií nejdelší zkušenosti, tedy ze Spojených států. „Uvedený postup se zcela shoduje s tím, co v pražském protonovém centru navrhujeme a co považujeme za nejlepší možný přístup. To, že jsou protony bezpečné, víme již dlouho z radioterapie například chordomů či dětských malignit. Že mají významné dozimetrické výhody proti fotonům, které se s vysokou mírou pravděpodobnosti odrazí klinicky, víme též. Zbývá definovat co nejlépe indikace, kde je tato výhoda největší, a které se časem přesunou do první skupiny indikací, tedy do indikací medicínsky nezbytných. To bez srovnávání ozařovacích plánů, sběru dat, a léčby nemocných, bohužel nelze,“ konstatoval Jiří Kubeš z Protonového centra.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

13:45 Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

Dvacet devět procent Němců si myslí, že politici by měli být potrestáni za to, co prováděli za covid…