Andrej Babiš a jeho útok na ČSSD kvůli zdravotnictví: Zde je pravda. A je to vážné

21.03.2014 7:51

Ministr financí Andrej Babiš se rozhodl vyvinout tlak na ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka. Odmítl dát peníze, které v rezortu zdravotnictví chybějí za zrušené regulační poplatky v nemocnicích. Uznává, že nemocnice potřebují peníze, nechce si je prý brát jako rukojmí, ale prý má teď jedinečnou šanci odstranit hlavní příčiny toho, proč se peníze ze zdravotnictví ztrácejí, a nechce ji propást. Chce prý jediné: Zprůhlednit ve zdravotnictví toky peněz a provést systémové změny.

Andrej Babiš a jeho útok na ČSSD kvůli zdravotnictví: Zde je pravda. A je to vážné
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

A ministr zdravotnictví za ČSSD okamžitě plní přání koaličního partnera, který drží státní kasu hned, když je vysloví.

Jenže odborníci ve zdravotnictví upozorňují, že požadavky ministra financí jsou určitě legitimní, ale finanční efekt přinesou až za čas. „Zdravotnictví potřebuje peníze teď,“ zdůraznil ParlamentnímListům.cz prezident České lékařské komory Milan Kubek. Podle ředitele pražské záchranné služby a senátora Zdeňka Schwarze budou nemocnice ještě ve větším průšvihu, když jim ministr financí potřebné dvě miliardy co nejdřív nedá.

Situace nesnese odkladu, jinak se může zhoršit péče o nemocné

A stejný názor má i první polistopadový ministr zdravotnictví a sociálních věcí, profesor Pavel Klener. „Změny v rezortu jsou potřeba, je nutné vědět, kam toky peněz plynou, ale situace ve zdravotnictví nesnese odkladu. Je třeba řešit aktuální problém – výpadek pro všechny nemocnice, který nastal při zrušení poplatku. To je třeba vyřešit hned. Druhý krok by mělo být prošetření finančních toků, souhlasím s tím, že tam je řada nejasností, ale to bude trvat delší dobu, čekat na to nelze,“ vysvětlil ParlametntnímListům.cz uznávaný hematolog, protože například Všeobecná nemocnice v Praze má kvůli zrušení poplatků jen za leden ztrátu dvou milionů korun.

„Byl jsem proti zrušení poplatků, překvapilo mne, že z průzkumu televize vyplynulo, že i šedesát procent pacientů bylo proti zrušení poplatku v nemocnici. Ministr zdravotnictví v pořadu Máte slovo tvrdil, že výpadek mu nahradí vláda. Ale je vidět, že mu to teď dát nechce,“ konstatoval profesor Klener. A důrazně varuje, aby se deficit vyřešil rychle, jinak akutní nedostatek peněz může vést ke zhoršení péče pro nemocné. „Až se vyřeší tohle, může se udělat audit financování zdravotnictví nebo analýza finančních toků,“ dodal známý odborník.

Nejdřív systémové změny, pak dá Babiš peníze

Právě zjištěním, jak se hospodaří s penězi ve zdravotnictví, podmiňuje Andrej Babiš uvolnění prostředků na pokrytí deficitu za zrušené poplatky. „Současný stav zdravotnictví umožňuje nekontrolovatelný odtok veřejných peněz mimo veřejné zdravotnictví,“ napsal ve včerejším  komentáři v deníku Právo. Chce, aby zdravotní pojišťovny konečně začaly dodržovat zákony, konkrétně by měly zveřejnit všechny smlouvy s poskytovateli o poskytování a úhradě zdravotní péče, aby byly konečně známy ceny, za které pojišťovny hradí služby zdravotnickým zařízením za státní peníze. Zatajování smluv podle ministra financí umožňuje pojišťovnám zákulisní jednání. „Pokud pojišťovny smlouvy zveřejní, poprvé uvidíme, kolik platí pojišťovna za tutéž operaci dvěma různým zařízením,“ těší se Babiš. Velké úspory by podle něj přineslo jednotné nakupování drahého zboží, využití množstevních slev a podobně. Zatím pojišťovna a nemocnice prý plýtvají a „krmí“ veřejnými penězi různé dodavatelské firmy.

Byly privilegované a méně privilegované nemocnice

Senátorka Alena Dernerová, která jako lékařka mostecké nemocnice kritizovala zdravotní politiku Ústeckého kraje, s postupem šéfa hnutí ANO Andreje Babiše souhlasí. Kdyby byla na jeho místě, postupovala by prý stejně. „Je nutné nejprve zjistit, kudy a ke komu tečou peníze ze zdravotnictví, kde jsou díry, které to umožňují. Musíme udělat systémovou změnu, pak můžeme chtít další finanční prostředky,“ řekla ParlamentnímListům.cz. Ví, že Česká republika dává do zdravotnictví jen 7,5 procenta z HDP, ale otázka podle ní je, jestli je to hodně nebo málo, protože dodnes nevíme, kde finanční prostředky mnohdy končí. Lékařka potvrzuje, že každá nemocnice byla zdravotními pojišťovnami jinak placená. „Byly privilegované a méně privilegované nemocnice, má se to postupně srovnávat.“ Ale otazníků je podle ní víc, kritizuje například tolikrát zmiňovaný systém IZIP, který není dodnes vyřešen. „Je kolem toho věčná otázka, jestli se dá smlouva mezi VZP a IZIP rozvázat, nebo ne,“ kroutí hlavou, že na to není nikdo schopen dát jasnou odpověď.

Zrušení regulačních poplatků v nemocnicích litují všichni kromě sociálních demokratů

Ani proti centrálním nákupům odborníci ve zdravotnictví nic nemají. Ale senátorka Dernerová by považovala za nejlepší řešení vícezdrojové financování. „Stát by měl nakupovat centrálně přístroje, aby věděl, do jaké nemocnice co jde, a pak by se nenakupovaly z evropských peněz naprosté hlouposti,“ vysvětluje lékařka. K tomu by měla sloužit přístrojová komise, která už kdysi existovala. Města by se zase měla starat o budovy zdravotnických zařízení a pojišťovny by měly hradit platy zaměstnanců a další výdaje. „Nemůžeme zdravotnictví financovat jednozdrojově jen ze zdravotní daně, kterou platíme, z toho nejde všechno utáhnout, zvlášť potom, co ministr Leoš Heger zvedl DPH,“ namítá senátorka. Zrušení regulačních poplatků v nemocnicích považuje za populistické heslo, vždyť šedesát korun je dneska méně, než kolik stojí krabička cigaret. „I když bych částku při delší hospitalizaci zastropovala,“ dodává Alena Dernerová. Dnes už litují zrušení poplatků v nemocnicích všichni kromě ČSSD, dokonce i předsedové koaličních stran – Andrej Babiš a Pavel Bělobrádek by dnes nejraději svůj tehdejší souhlas s přáním sociálních demokratů odvolali.

Ministr financí peníze nedá, protože je nemá

Nic špatného nevidí na snaze o zprůhlednění finančních toků ve zdravotnictví ani ředitel pražské Zdravotnické záchranné služby, lékař a senátor za ODS Zdeněk Schwarz. „Říkám to už dávno. Pojišťovny, které hospodaří s veřejnými prostředky, neboli se zdravotními daněmi občanů, by měly zveřejnit cokoli. Dodnes to nedělají a nemáme přehled, co se děje s penězi, které do systému dáváme,“ souhlasí se záměrem ministra financí za hnutí ANO. Ale hlavní problém vidí stejně jako další odborníci v podfinancování resortu. „To je prostě fakt, to bychom měli změnit, abychom byli na úrovni okolních států nebo členských států Evropské unie, které na zdravotnictví vynakládají o sto procent víc,“ řekl ParlamentnímListům.cz šéf pražské záchranky. A dodal, jestli stát řekne, že chce občanům poskytovat péči na úrovni Evropské unie, tak do něj bude muset dát víc peněz. Pokud nenajde peníze někde jinde, i když třeba nebude na armádu nebo na infrastrukturu. Rezerv je podle něj celá řada, mohou se prý například sloučit ministerstva... Bude muset říci občanům, že stát na takovou péči nemá peníze a nemůže ji zajistit. „Myslím, že si se zdravotnictvím vládní strany nevědí rady. A ministr financí peníze nedá, protože je nemá,“ shrnul lapidárně Zdeněk Schwarz.

Samotné zveřejnění smluv žádné peníze neušetří

Také prezident České lékařské komory Milan Kubek schvaluje zveřejnění smluv mezi pojišťovnami a zdravotními zařízeními. „Ale samotné zveřejnění smluv žádné peníze neušetří. Systémové změny jsou jistě důležité, ale nyní je třeba řešit akutní nedostatek peněz. Do zdravotnictví prostě ty peníze přijít musí, bylo by dobré, kdyby vláda dodržela koaliční smlouvu a programové prohlášení,“ řekl Kubek. Ale prý věří, že k tomu dojde.

Nejen šéf ČLK, ale všichni odborníci shodně upozorňují na skutečnost, že české zdravotnictví je dlouhodobě podfinancováno. „Je třeba si uvědomit, že peníze na zdravotnictví jsou u nás jedny z nejnižších v rámci Evropské unie, a to jak nominálně, tak jako procento HDP,“ uvedl Milan Kubek. Poukázal na to, že zdravotnictví potřebuje nutně peníze, protože odvádí do státního rozpočtu mnohem víc než dřív. „Opakovaně se zvyšovalo DPH, nejdříve od ledna 2012, pak od ledna 2013. Platba za státní pojištěnce se sice zvýšila, ale to vůbec nepokrývá výdaje ve zdravotnictví,“ ujistil Milan Kubek. Systémové změny považuje za důležité, podporuje návrh na zveřejnění smluv mezi pojišťovnami a zdravotními zařízeními.

Premiér ví, že situace je vážná a zdravotnictví nutně peníze potřebuje

Ministr Němeček včera prohlásil, že požádá od 1. července o navýšení plateb za státního pojištěnce ze 787 na 845 korun měsíčně. Státních pojištěnců – například dětí, studentů, důchodců, nezaměstnaných - je přes šest milionů, zvýšení plateb za ně by tedy do systému pojistného jen letos přineslo 2,1 miliardy korun. Dostaly by je nemocnice. Ministr chce navrhnout, aby od 1. ledna 2016 se tato platba pravidelně valorizovala podle růstu průměrné měsíční mzdy. Prezident České lékařské komory potvrdil, že komora podporuje opatření, která navrhuje ministr zdravotnictví. „Zároveň jsem na společné tiskové konferenci s panem Němečkem upozornil, že koaliční smlouva ještě obsahuje závazek na snížení DPH na léky a vyzval jsem ministra, aby to řešil. O tom, že zdravotnictví je ve vážných finančních problémech, jsem mluvil tento týden i s panem premiérem, on ví, že situace je vážná a zdravotnictví nutně peníze potřebuje, Až je dostane, může teprve přistoupit k systémovým změnám,“ prohlásil Milan Kubek.

Předseda hnutí ANO má na mušce šéfa VZP Kabátka

Andrej Babiš by také rád rozhodoval o personálních otázkách v resortu svého koaličního partnera, vnímá totiž ředitele Všeobecné zdravotní pojišťovny Zdeňka Kabátka jako prodlouženou ruku „hlavního organizátora nevýhodných operací, podle Bruselu kardinála Richelieu českého zdravotnictví, Marka Šnajdra, který dosadil do VZP pana Kabátka a významný vliv si udržuje díky přátelům v ČSSD“. Ministr zdravotnictví Němeček však prohlásil, že není v kompetenci ministra zdravotnictví odvolávat jakéhokoli ředitele zdravotní pojišťovny, ale bude takové odvolání iniciovat, pokud bude mít pocit, že jakákoli pojišťovna postupuje nehospodárně.  „Zatím jakýkoliv signál nemám,“ řekl médiím. Ale šéfa Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) Pavla Březovského nedávno odvolal, protože se tam prý děly věci, které nemohl tolerovat. „Změny, ke kterým došlo v SÚKLu, jsme podpořili, ústav nefungoval dobře,“ potvrdil i šéf České lékařské komory.

Zázraky do tří dnů? Ne. Okamžitě!

Vypadá to ale, že ministr financí Andrej Babiš boj o řízení kabinetu vyhrává. Jeden den v novinách vyšly jeho požadavky směrem k resortu zdravotnictví a hned mu příslušný ministr vychází ochotně vstříc. Týž den totiž Svatopluk Němeček vyhlásil, že na přelomu března a dubna zřídí nový úřad, který bude posuzovat medicínské novinky a určovat, která léčba bude hrazena z peněz zdravotních pojišťoven. Během dvou týdnů má být vytvořena tzv. přístrojová komise, v které zasednou zástupci ministerstva, pojišťoven, lékařské komory a odborných společností a budou posuzovat nákupy nové zdravotnické techniky. Dosud „mlčenlivá“ Všeobecná zdravotní pojišťovna začne postupně zveřejňovat všech 23 tisíc smluv, které má uzavřeny s poskytovateli zdravotní péče. A brzy nejspíš na popud ministra budou stejně postupovat i další zdravotní pojišťovny.

Není to jen populismus a snaha slíznout smetanu?

Z kuloárů sněmovny i ministerstva se ozývají hlasy, že ministr zdravotnictví Němeček nereagoval tak rychle na tlak Andreje Babiše, ale tyto kroky připravoval již dřív. „Šéf hnutí ANO se to zřejmě dozvěděl od svých lidí na Ministerstvu zdravotnictví, článkem v novinách ho předběhl a trochu si přihřál politickou polívčičku na úkor koaličního partnera,“ řekl ParlamentnímListům.cz jeden sociálně demokratický poslanec, který si nepřál být jmenován. Někteří jeho straničtí kolegové trpce dodávají, že dravec Babiš vypálil slušnému Němečkovi rybník a za snahu ministra ČSSD slízne smetanu on a jeho hnutí ANO. Ale českým občanům je jedno, která politická strana se zaslouží o to, aby peníze z jejich povinných zdravotnických odvodů nekončily někde v černé díře, ale skutečně sloužily k lepší zdravotní péči. A pak snad mohou doufat, že o trochu víc přispěje i stát.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

13:45 Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

Dvacet devět procent Němců si myslí, že politici by měli být potrestáni za to, co prováděli za covid…